23 Kasım 2007 Cuma

Balık Pasta


2 hafta kadar önce çok sevdiğim bir iş arkadaşımın biricik oğlu Enes'in 4. doğum günüydü. Benden yapmak istediği pastayla ilgili fikir istedi, ben de pasta yapma bahanesi arıyordum ne zamandır :)))) Pastayı seve seve yapamak istediğimi söyledim. Pasta için konu seçmekte hiç zorlanmadık, Enes balıkları çok severmiş :) Ben de denizli balıklı bir pasta yapmaya karar verdim.

Pastanın tarifini vereyim diyeceğim ama bir yandan işe gidip akşamlarıda pastayı yapmaya çalıştığım için pandispanyayı ve kremayı hazır kullandım :(. Çikolatalı pasta kremasına ek olarak 100 gr bitter çikolata ve 100 gr çiğ krema ile ganaj hazırladım. Pastanın arasına ise muz ve çikolata parçaları koydum. Pastamı bir akşam önceden hazırladım ve buzdolabına kaldırdım.


Süsleme için kullandığım balıkları ve diğer deniz canlılarını bir akşam önceden hazırladım. Pastanın kaplamasınıda son gün yaptım. Kaplama biraz sorunlu oldu :( Pastayı kapladıktan sonra süslemeleri yaparken pastanın yüzeyi boncuk boncuk terlemeye başladı :( nedenini bir türlü anlayamadım. Çok yağmurlu bir gündü ama bununla alakalı olabileceğini de sanmıyorum. Hatta pastanın son işlemlerini buzdolabının içinde yaptım :)))). Çalışmamın faciayla sonuçlanmasından çok korktum. Çok şükür daha sonra kendiliğinden düzeldi ama yinede yüzeyde potluklar kaldı :(











Doğumgünü çocuğu pastasını çok beğenmiş, ee benim içinden bundan güzel ne olabilir???? :))))

14 Kasım 2007 Çarşamba

Portakal Soslu Somon ve Sebzeli Safranlı Pilav - Misafir Tarif :))


İşte ilk misafir tarifim :)))) Bu tarif lise arkadaşım Özlem'e ait. Kendisi on parmağında on marifet olanlardandır :). Tanıdığım en becerikli insanlar arasındadır desem abartmış olmam :). İlgi alanı her ne kadar elişi olsada bu tarifiyle mutfakta da iyi olduğunu göstermiş oldu :))))) Kendisi çok beğenmiş, benimlede paylaşmak istemiş; ben de sizinle paylaşmak istedim. Özlemcim çok teşekkür ederim :)))

Tarifi aynen onun bana yazdığı şekilde yayınlıyorum :)

"Portakal soslu Somon;
Malzemeler;
3 parça somon
Sosu için;
1 portakal suyu(bende kan portakalı vardı o yüzden bu rengi aldı.)
Yarım çay bardağından 1 parmak az Zeytin yağı
Tuz

Pişirmeye yarım saat kala somonu sosun içine koyup bekletiyorsun. Sonra sosla birlikte tavaya alıyorsun. Ben üstüne karabiber öğüttüm. Arzuya göre haşhaşta konabilir. Portakal suyunu çekip yağı bırakana kadar pişiriyorsun...

Sebzeli safranlı pilavı
1 su bardağı beyaz pirinç
1 su bardağı kadar haşlanmış bezelye havuç
5-6 adet mantar
Ve bir tutam safran

Yıkanmış olan pirinci biraz kavurduktan sonra tuzu ilave edip iki bardak suyunu koyuyorsun ve bir çimdik safran atıp pişiriyorsun. Başka bir yerde bezelye ve havucu haşlıyorsun (ki buzluğumda her zaman haşlanmış olarak bulunur) 5-6 mantarı soteliyorsun...

Pilav demlenirken üzerine bunları ekliyorsun..... Son olarakta somonla birlikte servis yapıyorsun.

Bu kadar basit ama görüntü iştah açıcı ......"

5 Kasım 2007 Pazartesi

Eşimin Doğum Günü ve Fotoğraf Makinası Pasta :)


Uzuuuuun süredir eklenmeyi bekleyen bir tarif daha.....

15 Eylül eşimin doğum günüydü. En özel pastamı onun için yapmak istedim. Ne yapacağıma karar vermek oldukca zor oldu. bir erkek için pasta yapmanın bu kadar zor oluduğunu tahmin etmemiştim :)))). Fotoğraf çekmeyi çok seviyor eşim, ben de ona fotograf makinası pasta yapmaya karar verdim. Eşimin pastayı gördükten sonra ki yüz ifadesi çok da doğru bir karar vermiş olduğumu gösterdi :))))). Onun bu hali beni ondan daha çok sevindirdi :).

Süprizin bozulmaması için cumartesi günü eşimi evden uzaklaştırıp o evde yokken telaş ve aceleyle hazırladım pastamı :))).

Tarifimize gelice...
Pandispanya;
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu

Pastam küçük olacağı için pandispanya ölçülerini az tuttum. Biraz sert bir pandispanya içinde unumu yumurta sayısına göre biraz fazla koydum. İlk önce yumurta ve şekeri krema gibi olana kadar çırptım. Daha sonrada unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek tahta spatulla karıştırdım. Dikdörtgen şeklindeki minik borcamı yağlayıp hamurumu boşalttım. Ve 175 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirdim.

Krema;
1 paket hazır kakaolu pasta kreması
Süt

Ganaj;

100 gr çiğ krema
100 gr bitter çikolata

İlk önce çikolatayı kremanın içinde erittim ve bunu yarım saat kadar buzdolabında beklettim. Bu sürede üzerindeki tarife göre süt ve kremayı çırparak kremayı hazırladım. Buzdolabına koyduğum ganajı çıkarıp mikserle yüksek hızda çırptım. Ve son olarakda krema ve ganajı birbirine karıştırdım.

Pandispanyamı ikiye kesip şerbetle ısladım. Daha sonra ganajlı krema sürdükten sonra içine muz ve çikolata parçaları koydum. Pandispanyanın üst katını pastanın üzerine yerleştirip ıslattım ve kalan ganajlı krema ile her tarafını güzelce kapladım. Pastamı buzdolabına kaldırdım.





Bu arada siyah gıda boyası ile gri şeker hamuru hazırladım. Buzdolabından çıkardığım pastayı şeker hamuruyla kapladım ve fotograf makinasına benzer şekilde süsledim.










 
MySpace Backgrounds