Dün yeni bir pasta daha yaptığım için, akşam oldukca yogundum. Bu yüzden sofra ile birlikte ekleyemediğim prefiterolü ve eklemeyi unuttuğum aşureyi birlikte eklemeye karar verdim :).
Aşuremin tarifini vermeyi çok isterdim ama hayatımda ilk kez aşure yaptım ve çıkan küçük aksilikleri yapım aşamasında düzelttiğim için elimde net bir tarif oluşmadı :(. Tadı oldukca güzeldi, sadece biraz koyu kıvamlı oldu. Yiyenlerde güzel not aldım. Sadece babam eksiklerimi düzeltmem için arayı açmadan 3-5 gün içinde tekrar aşure yapmamı istedi :))). Yanlış anlamayın bunda babamın daha sık aşure yemek istemesinin hiç bir etkisi yok (!) :))))). Tek niyet ben eksiklerimi düzelteyim :))))).
Aşureden prefiterole gelirsek.... Bu 3. kez prefiterol yapışımdı ama hiç birisinde detaylı resim çekmek nasip olmadı :(. Tüm yapım aşamalarını fotograflandırmak istemiştim ama her defasında aceleye geldi prefiterollerim. Arkadaşlardan gelen tarif istekleri karşısında en iyisi bunu tek resimle eklemek oldu. İnşallah bir sonraki yaptığımda daha çok fotograf çekerim :)
Tarifimiz;
Hamuru;
1 su bardağı su
100 gr margarin
1,5 su bardağı un
4 yumurta
Margarini ve suyu ocakta eritiyorsunuz. Unu ekliyorsunuz ve hızlıca karıştırıp 3 dk kavuruyorsunuz. Hamuru ocaktan alıp ılıyana kadar bekliyorsunuz.
Yumurtaları teker teker kırıp hamura iyice yediriyorsunuz. Sonra hamuru sıkma torbasına (buzdalıbı poşetinden biraz daha kalın poşetlerlede güzel sıkılıyor) alıp yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye beze şeklinde sıkıyorsunuz. Bu şekilde sıkınca bezelerin içinde krema sıkmak için boşluk oluşuyor.
150-170 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri penbeleşene kadar pişiriyorsunuz. Pişdikten sonran fırını kapatıp kapağını açmadan 10 dk bekliyorsunuz.
Fırından çıkan minik prefiterollerin altından parmakla hafif bastırınca krema sıkmak için delik açılıyor :)
Kreması
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1/2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
Margarin hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırıyorsunuz ve ocağın üstüne alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyorsunuz. Margarini karıştırıp altını kapatıyorsunuz ve soğumaya bırakıyorsunuz.
1 paket krem şantiyi sütle çırparak hazırlıyorsunuz ve soğumuş kremaya karıştırıyorsunuz. Hazırladığın kremayı sıkma torbası veya şırınga yardımıyla prefiterollerin altından içlerine dolduruyorsunuz.
Çikolata Sosu
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
Tüm malzemeleri tencereye koyup iyice karıştırıyorsunuz ve ocağa koyup karıştırarak koyu kıvamlı bir şekilde pişiriyorsunuz. Çok pişerse su ekleyebilirsiniz. Son olarak servise hazırladığın prefiterollerin üzerine sosu döküyorsunuz.
Afiyet olsun :)