22 Mart 2008 Cumartesi

Krokanlı Pasta ve Doğumgünü Kutlaması

Bugün abiciğimin doğum günüydü. Kendi aramızda küçük bir doğumgünü kutlaması yaptık. Ailece güzel bir gün geçirdik.Canım abicim iyiki doğmuşsun ve iyiki benim abimsin....

Pasta olarak ne yapacağım uzuuuun süredir belliydi. Doğumgünü çocuğu (!) krokanlı pasta sevdiği için pastası krokanlı oldu. Hayatımda ilk kez krokan denedim, ilk denemede tutturdum desem yalan olur :))). Azar azar denedim ki beceremediklerimi farklı bir şekilde değerlendirebileyim ;). 3. de tutturdum ve ilk ikisini robotta inceltim yan kaplama ve ara kremasının için kullandım.
İki gündür yogun bir şekilde hazırlandığım için detaylı fotoğraf çekme fırsatı bulamadım, bu yüzden maalesef yapım aşamalrından sadece krokanı görebileceksiniz :((.

İlk önce bir akşam önceden pandispanyamı her zamanki tarifime göre yaptım. Çok klasik bir tarif ama ben çok seviyorum bunun tadını.

Malzemeler;
5 yumurta
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket hamur kabartma tozu
1 paket vanilya

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp, beyazlarını köpük köpük olana kadar çırptım. Daha sonra şekeri ekledim ve krema kıvamına gelen kadar çırptım. Daha sonra teker teker sarıları ekleyip tamamen karışana kadar çırpmaya devam ettim. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yumurtalara ekledim ve tahta spatul ile yavaşca karıştırarak pandispanya karışımını hazırladım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirdim.

Krokan;
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı su
1 su bardağı fındık

Suyu ve şekeri karıştırıp ocağa koydum ve bal rengi alana kadar kaynattım. Daha sonra biraz küçülttüğüm fındıkları ekledim ve hemen altını kapatıp daha önceden yağladığım mermer tezgahıma soğuması için döküp düzleştirdim. Krokan ile ilgili detayları ve püf noktaları Elif'ciğimden ;)

Krema olarak pastacı kreması yaptım ve ilaveten içine bitter çikolata koydum. Tarifi Esra'dan aldım. Çikolatalı pasta düşündüğüm için içine kakao koyarım diye düşünmüştüm. Evde kakao bitmişti bende bitter çikolata koydum. İyiki bitmişsin kakao :)))))))))). Çok lezzetli oldu.

Krema;
500 gr. süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
2 çay kaşığı vanilya
75 gr bitter çikolata

Tüm malzemeleri pütürsüz olana kadar güzelce karıştırdım. Daha sonra puding kıvamına gelene kadar pişirdim. Ocaktan aldıktan sonra ara ara karıştırarak soğuttum. Kullanmadan öncede güzelce çırptım. Pastanın arasına koymadan önce biraz küçülttüğüm krokanlarla karıştırdım.

Pastanın bir araya getirilme aşaması ise arasına krokan karışımlı krema ve franbuaz koymak, dışını kremşanti ile kaplamak, yanlarını inceltilmiş krokanla kaplamak ve son olarakta parçalara ayırdığım krokanlarla en üstü kaplamaktan ibarettir :)))


Veee bu da soframız... Uzun uzun tariflerini başka bir zaman eklerim ama şimdi kısaca yapımlarını yazmak istiyorum :).

Vişne soslu tavuk gögsü;









Alta bildiğimiz klasik tavuk gögsü yaptım, üzerine de vişne suyu, nişasta ve pudra şekeri ile sos yaptım. Ekşi ve tatlı birarada güzel oluyor :)


Bunun tarifini yemek hocamızdan almıştım. İsmi farklı birşeydi ve unuttum :((. Haftaiçi öğrenince eklerim. İnce bulgur, nane, reyhan ve kekikten minik köftecikleri yapıp haşladıktan sonra kavrulmuş soğan ve salçanın içinde biraz karıştırdım. Üzerine tercihe göre sarımsaklı yogurt koyarak servis yapabilirsiniz ;).


Osmancık böreği;
Bizim yörenin vaz geçilmezi :))). Süper ötesi bir börek... Yufkalar elde açılıyor, bakır tepside ocağın üzerinde, üç yufkada bir çevirilerek pişiriliyor. Bunun tarifini aşama aşama fotograflandırarak yayınlamak istiyorum. Gerçektende farklı ve lezzetli bir börek. Bu kez yakından fotografını çekmemişiz ama daha öncelerden bir fotograf ekliyorum yakından görmek isteyenler için.

Bunun daha öncede yapmıştım, beğenildi tekrar yaptım :)))))) Toplam hazırlanma süresi yarım saat bile değil. Hemencecik oluveriyor...




15 Mart 2008 Cumartesi

Glazürlü (Royal-icing) Kurabiyeler ve Kar Tatili Pastası :)


Geçikmiş tariflerden birisi daha :) Bir ay kadar önceki kar tatilinde annemlerdeydim. Annemlerle aynı binada oturan kuzenlerim (amcamın 2 kızı (15-13) ve bir oğlu (6) ) karda oynamanın dışında evde bunalmışlardı. Evde üflemelerden, bıdı bıdılardan küçük kıyamet çıkmak üzereydi ki imdadımıza pasta ve glazürlü kurabiyeler yetişti :))))

Glazürlü kurabiyelerin tarifi MimarAşçı - Kübra'cığımdan, hatta tarifide aynen alıyorum :)))
Malzemeler ;
1/2 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı pudra şekeri
150 gr tereyağı (yumuşamış)
1 yumurta (sarısı hamura akı glazüre)
aldığı kadar un

Glazür için;
2-3 damla limon suyu
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta akı
çeşitli renklerde gıda boyaları
Yapılışı;
Hamur için olan malzemeleri bir kaba alarak kurabiye hamurlarına oldukca sert olacak şekilde yoğuralım. Nerdeyse undan dolayı hamur biraraya gelmekte zorlanacak seviyede oluyor. Hamuru 0,5 cm kalınlığına açalım. Elinizdeki çeşitli kalıplarla keserek yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım. 180 derecede yaklaşık 10-15 dk pişirelim. Üzerleri beyaz olmalı.

Glazür için yumurta akını bir fiske tuz ile iyice bembeyaz köpük köpük olana kadar çırpalım.Limon suyunu ekleyelim. Pudra şekerinin hepsini koymak yerine yavaş yavaş glazür koyu muhallebi kıvamını alana kadar ekleyelim.
Daha sonra gıda boyaları ile renklendirdiğimiz glazürlerle kurbiylerimizi boyayalım :)







Kurabiye canavarımız Ömer yapım aşamasında aramızdaki mesafenin 30 cm yi geçmesine kesinlikle müsade etmedi :))))))))))))). O kadar zevk alarak yaptı ki eminim başka bir oyun oynasaydık bu kadar hoşuna gitmezdi :)).



Bunlar onun boyadığı kurabiyeler :))).










Veeee bu da kısıtlı imkanlarla yaptığımız az meyveli pastamız :) neden mi az meyveli? Yukardaki farecik sürekli meyve aşırınca elimizde kalanlarla idare etmek zorunda kaldık :))))) Malzemeler; her zamanki pandispanyam, kremşanti ve meyve...

7 Mart 2008 Cuma

Doğumgünün Kutlu Olsun Elif :) - Sanal Pasta :))


Sanal alemde tanıştığın, çoook uzaklarda yaşayan, yüzyüze sadece birkaç kez görüşebildiğin bir insanı bu kadar sevebilir misin? Bu soruyu bana birkaç yıl önce sorsalar cevabım olumlu olmazdı belki de. Taa ki Elif'imle tanışana kadar. Aynı anda aynı şeyleri hissedebildiğim, bazen ne kadar çok ortak yanımız var dediğim, o üzüldüğünde ondan çok üzüldüğüm, o sevindiğinde ise ondan daha çok sevindiğim bir arkadaşım Elif. Düşündükde sanırım bunda aynı burçtan olmamızın da etkisi var ;). 6 Mart 1978 de ben açmışım gözlerimi dünyaya, 16 Mart 1979 da da Elif teşrif etmiş bu yalan dünyaya. Durum böyle olunca 6 Mart-16 Mart bizim doğum günü haftamız oluyor :)))))).

Yakın yaşasaydık eminim doğum günlerimizde birbirimizin pastasını yapardık ama o Londra'da ben de İstanbul'da olunca doğum günümüzü sanal kutlayabiliyoruz ancak. Eeee durum böyle olunca da pastalarımızda sanal oldu ;). Bu Elif'in doğumgünü pastası, benim doğumgünü pastamda Elif'in blogunda - Mufağımdaki Lezzetler - :). Laf aramızda henüz ben de görmedim ve çok heyecanlıyım :))))))).

Pastanın yapım aşamalarını önümüzdeki günlerde ekleyeceğim :))).

1 Mart 2008 Cumartesi

Abimin Arnavut Ciğeri


Arnavut ciğeri ve ya abim usulü Arnavut ciğeri :))). Ciğer sevmem diyenleri denemesini kesinlikle tavsiye ederim ;).

Geçenlerde abim telefon etti, "Arnavut ciğeri yapıyorum, yemeğe gelin" dedi. Abimin ne kadar güzel Arnavut ciğeri yaptığını bildiğimiz bu teklif elbette kaçırılmazdı. Tek kelimeyle harikaydı. O kadar çok yemiştim ki sofradan kalkmakta bile zorlandım :)))).

Tarifini yazmak istiyorum ama şu kadar şundan, bu kadar bundan bir tarifi yok. Doğranmış ciğerleri una buluyorsunuz ve kızartıyorsunuz. İlaveten patatesleride küp küp doğrayıp kızartıyorsunuz ve bunları doğranmış soğanla birlikte karıştırıp servis yapıyorsunuz. İsteğinize göre karabiber ve kırmızı biber eklebilirsiniz. Baharatlı güzel oluyor ;).

 
MySpace Backgrounds