16 Mart 2009 Pazartesi

Renkli Kek

Son günlerde kilolarımla başım dertte. Aslında çok kilo fazlam olmamasına rağmen sağlık sıkıntılarından dolayı kilolarımla başım hep dertte ama son zamanlarda bu sıkıntım oldukca gündemde :(. Önümde beni bekleyen ve çok kilo almama sebep olacak bir tedavi süreci var. Ne kadar az kilo ile başlarsam hem tedavinin olumlu sonuçlanması açısından, hemde tedavi sonunda sahip olacağım kilomun daha az olması açısından bu günlerde zayıflama sürecinde olmam epey önemli. Bu konuya nereden geldik derseniz... Ne zaman kilo vermem gerekse aklım sürekli mutfakta ve tatlılarda kalıyor :)))). Normal zamanlarda aklıma gelmeyen tarifler bile böyle dönemlerde aklımdan çıkmaz oluyor :)). Bu sadece bende mi böyledir yoksa benim gibi olanlar varmıdır bilemiyorum.

İşte böyle bir dönemde mutfağa girmemeye çalışırken denedim bu renkli keki :). Aslında tarif benim sürekli kullandığım klasik kek tarifim. Daha önce nette gördüğüm renkli keki kendi tarifimle uyguladım. Sonuç çok güzeldi ;). Bir akşamda yok ettik keki ailecek :))))).

Genelde mümkün olduğunca pastalar dışında gıda boyasından uzak duruyorum. Çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ama arada bir böyle istisna yapmakta sağlımıza çok zarar vermez diye düşündüm :).

Keki görüntüsünde aslında nette gördüğüm fotograf daha farklıydı. Benim kekimin dışı pişince kahverengi oldu ama gördüğüm kekte dışıda aynen içi gibiydi. Bilemiyorum, belkide pişirme tekniğiyle alakalı bir durumdur. Neyse çok uzattım, tarife geçeyim :)

Malzemeler; (tepsim normal kalıbımdan biraz daha büyüktü, bu yüzden ölçüleri çok tuttum)

5 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Farklı renklerde gıda boyası

Yumurta ve şekeri şeker iyice eriyene kadar çırpttım. Daha sonra sıvıyağı ve sütü ekleyip biraz daha karıştırdım. Son olarakta unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekledim ve tahta spatula ile karıştırdım.

Daha sonra kullanacağım renk sayısına göre kek hamurumu ayırdım ve kürdanın ucu ile gıda boyalarını ekleyerek farklı renklerde hamur elde ettim. Yağlanmış tepsiye renkleri birbirlerine çok karışmayacak şekilde döktüm. Genelde bir merkez nokta seçtim ve farklı renkteki hamurları aynı noktadan sabit olarak döktüm tepsiye. Son olarakta keki 150 derecede pişirdim. Kekin en kötü tarafı çok bulaşık çıkması oldu :) her renk için bir kap kirlendi :)))

Afiyet olsun!

10 Mart 2009 Salı

Blogumun doğum günü :)


Tam iki yıl olmuş bloguma yazmaya başlayalı.... Aslında dünmüş doğum günü ama ben bugün farkettim :). Blogumun bende 3 gün sonra doğmuş :)))))))))). 6 Mart benim doğumgünümdü.

İlk yazmaya başlamam ahretliğim Kübra'cığımın vesilesiyle oldu. Yaptıkların için blog açsana diyordu ama ben beceremem diye ihmal ediyordum. Meğerse çok zor iş değilmiş. Herşey hazırmış, ben sadece eklemeler yapıyormuşum :). Tam benlikmiş, teknolojiden çok anlamasanda becerilebiliyormuş :)))). Böyle başladı blogumun macerası ve şimdi geri dönüp bakınca 101 gönderim olmuş :) Umarım uzuuun yıllar devam ederim blog yazma işine, daha da önemlisi pasta yapmaya, yeni tarifler denemeye, denediklerimi sevdiklerimle paylaşmaya...

Pastamın hikayesine gelince bu pasta ne benim doğumgünüm içindi, ne de blogumun doğum günü için... Bu pastayı geçen hafta emekli olan bir iş arkadaşım için yaptım. Gülleri Kübra ile yaptık. Eşlerimiz muhabbet ederken ve Kübra'nın oğluşu Ali Kaan'ın şebeklikleriyle oyalanırken bizde ahretliğimle bol sohbet eşliğinde güllerimizi yaptık :). Pasta yapmak çok zevkli ama yanında bu işi seven birisiyle yapmak çok çok daha zevkli :).

Pandispanyayı ve gülleri bir akşam öncesinden yaptık. Pastanın içinin yapımını ve kaplanmasını ben ertesi akşam yaptım. Pandispanyanın ve kremanın tarifini tekrar eklemiyorum. Beğenildiği için her ikisinide daha önceki tariflerimde kullandığım tarifleri kullanıyorum.

Afiyet olsun!

5 Mart 2009 Perşembe

Sufle


Veee karşınızda Sufle! Bu tarif çok sevdiğim arkadaşım Ebru'nun sufle tarifi. O nerden aldı bilemiyorum ama ben ondan aldım :)). Uzun zamandır Ebru'dan meşhur tarifini yapmasını istiyodum ama o Sakarya'da ben İstanbul'da olunca benim istek hayal oldu :). Sufleyi Ebru'nun elinden yiyemeyince de iş başa düştü ve tatlı krizimin tavana vurduğu bir gün kendimi mutfakta sufle yaparken buldum :))). Aslında ilk kez sufle yaptım ve ilk kez sufle yedim :). Doğru yapmışsam, sufle dene şey buysa... bu harika birşey oldu :))))). Eşim ve annemde çok beğendiler. Sıcak sıcak, bol krema ile yiyorsunuz. Biraz zahmetli gibi görünsede tadına değerdi bence ;)

Malzemeler ;
Malzeme dört kişi için ........

Yarım su bardağı kakao
1,5 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 paket siyah bitter çikolata
1 tutam tuz ve pudra şekeri
yerken kullanılmak üzere krema

Hamuru için geniş bir tencerede margarini eritip ,unu ekleyelim ve sararana dek kavuralım .Sütü azar azar una ilave edelim .Toz şeker ve vanilyayı ,kakao ve çikolatayı rendelenmiş olarak ekleyelim.Kaynayınca ,ayrı bir kapta çırptığımız yumurta sarılarını ekleyip iki dakika karıştırıp altını kapayalım .

Ayrı bir kapta yumurta sarılarını kar haline gelene dek çırpalım .hamuru yumurta aklarına ilave edelim.Sufle kabını yağlayıp son karışımı kaba koyalım . Önceden ısınan fırında 240 derecede 20-25 dakika pişirelim .


Sıcak olarak üstüne pudra şekeri ekleyip ,her bir kaşıkta krema ile ıslatarak yerseniz nefis oluyor.

Afiyet olsun!

 
MySpace Backgrounds