25 Temmuz 2008 Cuma

Vişneli Kaplar...YE#36 Kirazlı ve Vişneli Tarifler

Kursum yaz tatilinde ama ben daha önce çalıştığım şirkette part time olarak çalışıyorum :). Her ne kadar çalışmaktan ve yorgunluktan şikayet ettiğim zamanlar olsada sürekli çalışmış birisi olarak evde durmak gerçekten de çok zor oluyormuş. Eski çalıştığım işten "çok yogunuz, yaz süresince bize yardımcı olur musun?" diye bir teklif gelince değerlendirmeye karar verdim. Haftada üç gün gidiyorum, böylece yarı tatildeyim, yarı çalışıyorum. Bu sistem hiç fena olmadı ama tatilde bloguma ayırırım diye düşündüğüm zaman azalmış oldu. İşte oldukca yogunuz. Bazen akşamları yemekten sonra hemen uyuyu kalıyorum.

Durumböyle olunca bu etkinlikten blogları dolaşırken az önce haberim oldu :). İşin güzel tarafı elimde hazır tarifin olması :). Aslında vişneli kapları daha öncede yapıp bloguma eklemiştim ama bu kez misafirlerim için hazırladığım kapların resimlerini ekleyeceğim. Resim pek güzel değil :( Fotograf çekme işini hiç beceremiyorum, eşime yalvarmam (!) gerekiyor. Oda tahmin edebileceğiniz gibi kendini naza çekiyor ve hemen profesyonel makina isteğini hatırlatıyor :)). Kendisine profesyonel makinayı ben alacakmışım da, makina güzel olmayınca resim çekmek istemiyormuş da... Ne hikmetse bu isteksizlik sadece ben tariflerimin resimlerini çekmesini istediğimde oluyor :))))).


36. ye ektikniliğinin ev sahibesi Chaplin Cafe ve etkinliğin konusuda Kirazlı ve Vişneli Tarifler. Vişne benim tatlılara en çok yakıştırdığım meyvelerden birisi. Ekşiyle tatlının biraraya gelmesine bayılıyorum. Bu tarifte denemeye değer, basit ve lezzetli bir tarif. Mimaraşçı - Kübra iyi ki bu tarifi yapmış evine misafir olduğumda :)))

Lafı çok uzattım galiba :). İşte tarifimiz...

Malzemeler;

Bisküvili harç;
1 kase vişne
150 gr petibör bisküvi
1 su bardağı ceviz

Krema;
2,5 su bardağı
1/5 su bardağı un
1/5 su bardağı şeker
1/5 paket krem şanti
Vişneli sos;
3 çorba kaşığı nişasta
1/5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı vişne suyu (ben taze vişneleri sıkarak çıkardım suyu, hazırda kullanılabilir)

Önce bisküvileri rondodan geçiriyoruz. Cevizleride parçalıyoruz ama çok küçültmüyoruz. Vişnelerimizin çekirdeklerini çıkarıyoruz ve bu üçünü güzelce karıştıryoruz. Bunu kapların en altına eşit şekilde koyuyoruz.

Daha sonra şekeri, unu ve sütü karıştırıp puding kıvamına gelene kadar pişiriyoruz ve altını kapattıktan hemen sonra krem şantiyi ekleyip karıştırıyoruz. Bunuda vişneli-bisküvili harçımızı üzerine bardaklara paylaştırıyoruz.
Son olarakta nişasta, şeker ve vişne suyumuzu karıştırıyoruz ve karıştırmaya devam ederek pişiriyoruz. Çok fazla koyulaşmadan bardaklarımızın üzerine sosumuzu da koyuyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Afiyet olsun!!!

19 Temmuz 2008 Cumartesi

Yıllar Sonra Gerçekleşen Bir Buluşma

Büyün kışın yorgunluğunun ardında tatilimizide yaptık sonunda :)). Bu yıl tatil için abimin tavsiyesi üzerine Marmara Adası, Çınarlı Köyünü seçtik. Çok şirin, temiz, nar ağaçları ve zeytin ağaçlarının arasında bir pansiyonda kaldık. Tatil öncesi gideceğimiz yer konusunda kararsızdık ama döndüğümüzde iyi ki abimin tavsiyelerini dinlemişiz dedik. Eğer sakin, sessiz bir ortamda kafamı dinlemek istiyorum diyorsanız tavsiye edebileceğim bir yer ;). 10 günlük tatilin sonunda evimize gayet dinlenmiş ve oldukca esmerleşmiş bir halde döndük :)).


Sizinle yine yılsonu telaşından dolayı paylaşamadıklarımı paylaşarak devam etmek istiyorum. 1995 de liseden mezun oldum ve üniversite için İstanbul'dan ayrıldım. Durum böyle olunca da lise arkadaşlarım diyalogumda istemeyerekte olsa kopmuş oldu. Takii kimilerine göre hiç güvenilir olmayan, kimilerine görede eski arakadaşlarını bulmak için çok güzel bir fırsat olan facebook'ta lise arkadaşlarımı bulana kadar. Nerdeyse tüm sınıf arkadaşlarımı bulabildim. Geçen kış biraraya da geldik. Bu kez Özlem ve Melis eşleri ve çocuklarıyla birlikte evime misafir oldular. Bizim konuşacak çoook şeyimiz vardı geçen o kadar yılın ardından, eşlerimizi kaynaştırmayada Milli maç çok iyi geldi ;). Tadı damağımda kalan bir akşam oldu. Canım arkadaşlarım bana çooook güzel hediyeler getirmişler, hem pandispanya kalıbı hemde pasta fanusu olarak kullanılan bir fanus. Ba-yıl-dım hediyelerine, hatta kullandım bile ;) Birde Melis'in getirdiği bir tabak var ki onun özelliğide aynı desenden büyük bir kasemin olması. Devamını da buldum o serinin, en kısa zamanda tamamlayacağım takımı :))))
Menümüz genel itibariyle daha önce denediğim tariflerden ve Melis'in yaptığı közlenmiş patlıcan salatasından oluşuyordu. Aslında o akşam Melis'le salatasının tarifini bloga eklemektende bahsettik ama sohbet koyu olunca salatayı unuttuk :) . Meliscim tarifi yazarsan hemen eklerim ;) gerçekten çok lezzetli olmuştu, ellerine sağlık :)


Menüden size tuzlu ruloların tarifini vermek istiyorum. Bir yemek kitabından daha öncede denemiştim ruloları, kenarlarını açık yapmıştım. Misafirlerim için yaptıklarımın kenarlarını kapattım, böylesi daha derli toplu oldu :))))

Malzemeler;
2 yumurta
1 kahve finacını yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
200 gr margarin (veya tereyağı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3.5-4 su bardağı un

İç malzemesi;
200 gr beyazpeynir
Maydonoz

Yumurtalardan birisinin sarısını üzerine sürmek için ayırıp un ve kabartma tozu dışındaki diğer tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamurumuzu 10-15 dk dinlendirirken bir yandan da maydonozu doğrayıp peynirle karıştırarak iç harcımızı hazırlıyoruz.

Hamurumuzu 6 eşit parçaya ayırıyoruz ve her birini açıp açtığımız hamuru 4 e bölüyoruz. Parçaların herbirinin arasına iç harcımızı koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı, tercihe göre çörek otu ve susamla pişiriyoruz.

Afiyet olsun!

2 Temmuz 2008 Çarşamba

Kursa veda pastası


Ve uzun, yogun ve yorucu bir yılın ardında tatil zamanı geldi... Bu hafta itibari ile kursumuz tatile girmiş durumda. Yorulmuşluğumu düşününce bu tatili istiyorum ama öğrencilerimden ayrılmanın verdiği bir buruklukda var içimde. Hepsi ile çok çok güzel ve başarılı bir yıl geçirdik. Bana öğretmeyi daha da çok sevdirdiler. Onların bir üst kuru önümüzdeki yıl birlikte geçirmeyi çok istediklerini biliyorum ve emin olun ben onlardan daha çok istiyorum bunu :)))))

Birkaç hafta önce kendi aramızda minik bir veda partisi yaptık. Bu nefis pasta öğrencilerim içindi. Onlarla ders yapmakta en az bu pasta kadar nefisti ;)

Tarifimize gelince görüntüdende anlaşılacağı gibi booool çikolatalı;

Pandispanya için Acemi şef'imin kornet pasta tarifini tam ölçü kullandım ve minik değişiklikler yaptım. Gerçekten de çok lezzetli oldu pandispanya.


70 gr. su
8 yumurta sarısı
170 gr. un
30 gr kakao
50 gr. mısır nişastası
8 yumurta akı
250 gr. toz şeker
2 gr. tuz
16 gr. kabartma tozu

Yumurta sarılarını bir kaba koyup iyice çırptım. Önce su, ardından azar azar un ve nişastayı ekledim, mikser ile pütür kalmayana kadar çırptım. Bir başka kabın içinde tuz, yumurta akları, toz şeker ve kabartma tozu karışım katı kar haline gelene kadar çırptım. Yumurta sarılarının olduğu kabın içine az miktarda diğer karışımdan ekleyip iki karışım birbirine yedirdim ( bence bu aşama önemli, tarifi ilk okuduğumda buna neden gerekli acaba diye düşünmüştüm ama yapım aşamasında farkettim ki gerekli :) iyi ki tarife uymuşum :)) ). Daha sonra geri kalan yumurta akları da eklenip tüm karışım sönmemesine gayret ederek karıştırdım. Pandipanya karışımını dikdörtgen fırın tepsime koyup 170 derecede pişirdim.

İçine hazır kakaolu pasta kreması, franbuaz ve çikolata parçaları koydum. Üzerine ise çiğ krema ve bitter çikolatadan ganaj hazırlayıp onunla kapladım. Süslemeler ve yazı içinde az miktarda beyaz çikolatalı ganaj hazırladım. Sıkma torbasının en ince ucuyla yazıyı yazdım.

Sonrasını yazmama gerek varmı bilmiyorum :))) Kurs olarak afiyetle yedik :)))))

Afiyet olsun!

 
MySpace Backgrounds