15 Ekim 2008 Çarşamba

Baklava

Son haftalarda bu yıl ki öğrencilerimin kayıtları, seviye tespit sınavları ve grupların oluşturulmasıyla meşguldüm veee sonunda bugün ilk dersimizi yaptık :))). Benim içinde heyecan dolu bir gündü :)). Öğrencilerim merak ve heyecanla karışık bakışlarıyla birşeyler öğrenmek için karşımdaydılar. Güzel bir başlangıç yaptık ve inşallah güzel bir yıl geçiririz birlikte :).

Bu leziz baklavalarımıza gelince annemle birlikte yaptığımız bayram baklavalarımızdı. Klasiğin dışında olsun itedik ve baklavalarımızı bizi biraz uğraştırsada farklı şekillerde yaptık. Bir bölüme gül şekli verdik, kalanınıda kırışık baklava yaptık :).
Her iki şeklinde hamuru ve iç harcını aynı yaptık. Aşağıda verdiğim ölçüler bir tepsi için ama biz bunun çok çok fazlasını yaptık. Annemler ailede büyük olunca bizde Ramazan bayramları için bol miktarda baklava yapılır. Hatta annemle işin ucunu kaçırırız genelde :))). Ben payıma düşen bir tepsiyi bayramda tükettim, kalanınıda derin dondurucuda beklemeye aldım :). Bekledikleri bazı misafirlerim var ;) Vakti zamanı gelince şerbetlenip yenmeyi bekliyorlar.
Malzemeler;
Hamuru için;
2 çay kaşığı sirke
3 çay kaşığı kabartma tozu
3 çay kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı şeker
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yogurt
85 gr eritilmiş ve ılıtılmış tereyağı veya margarin
Aldığı kadar un
Ve yufkaları açmak için nişasta
Nişasta dışındaki tüm malzemeleri karıştırarak hamurumuzu elde ediyoruz. Cevizden biraz büyük bazalar hazırlayıp yufkaları nişasta kullanarak açıyoruz.
İç harcı için;
Dövülmüş fındık veya ceviz
Ve biraz şeker
Biz baklavaların bir bölümünü cevizli, bir bölümünü fındıklı yaptık. Bunları baklavanın içine koymadan önce içine şeker karıştırdık.
Şerbet;
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon
Su ve şekeri kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce birkaç damla limon suyu ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyoruz.



















Kırışık baklavaya ne isim bulsam diye epey düşündüm ama işin içinde çıkamadım :))))). Kırışıklık yufka oklavaya sarılı iken kenarlarından ortaya doğru sıkıştırılarak yapılıyor. Bu baklava şekli bizim yörede yaygın olarak yapılır. Genelde yufka oklavaya sarılmadan önce iç harcı koyup kırışıklık yapılıyor ama bu kez annemle daha farklı bir yöntem denedik. Diğerinde baklavaların içinde oklavadan kaynaklanan bir boşluk oluyordu. Bu şekilde ise yufkayı boş iken kırıştıyoruz ve bir bezin üzerine açıyoruz. Daha sonra uzun kenarına iç harcımızı koyup kezin kenarını hafifce kaldırarak rulo şeklini veriyoruz. Daha sonrada bu ruloları aynı büyüklükte olacak şekilde kesip tepsiye diziyoruz.
Gül baklavalarımız yapmak biraz oyalasada yapımı oldukca kolay oldu. Yufkalarımızı belirli genişlikte kesiyoruz. en uc tarafına iç harcımızdan koyuyoruz ve yufkanın iki kenarını yukarıda tutarak gülümüzü sarıyoruz. Ve son olarakta yaptığımız gülleri tepsiye diziyoruz.
Tepsiye dizdiğimiz baklavaları fırınlamadan önce üzerine ertilmiş kızgın tereyağı ve margarin döküyoruz. Maalesef yağın ölçüsünü veremiyorum, çünkü işin bu bölümü annemin el ölçüsündeydi :)). Benim mutfak tartılarında yaptığım birşeyi annem el ölçüsüyle benden daha güzel tutturuyor :)))). Yağlanmış baklavalarımızı üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet sıcak, baklava soğukken şerbeti ekleyip üzerini kapatarak şerbetini çekmesini bekliyoruz.
Afiyet olsun!

6 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

baklavalar birg idip bir geliyor:)

anne kız ellerinize sağlık,enfes görünüyor,canım çekti inan ki:)

sevgiler ve kolaylıklar canım

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Günaydın Nurtenciğim,baklavalar şahane olmuş canım,güllülere ayrıca bayıldım,ellerinize sağlık.sana ve öğrencilerine başarılar diliyorum.sevgilerimle...

Melek* dedi ki...

hay maş ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

canım çekti Nurtencim ne gzl yapmışsın:) ellerine sağlık.

Sevgiyle.

Nurten dedi ki...

Prenses gönderiyi hazırlarken bir türlü düzeltemedim, o ara gitti gitti geldi :)))

Anneciğim ve kendi adımada teşekkür ederim :)

------------

Teşekkürler Neslihan :)

---------

Melek teşekkürler :)

---------

Teşekkürler Karin :) blogumu açınca benimde canım çekiyor :)))) hemen yeni bir tarif eklemek lazım :)))

Adsız dedi ki...

canim sana ve oyrencilerine yil doneminde basarilar dilerim

senin ve anneciginin de ellerine saglik her iki cesitte harika gorunuyor

www.yenitadlar.blogcu.com

 
MySpace Backgrounds