15 Kasım 2008 Cumartesi

Osmancık Böreği

Bu böreğe bu ismi bizim yöreye (Çorum-Osmancık) ait olduğu için verdim. Evde biz ona sadece "börek" diyoruz :))) Hatta "börek" denilince aklımıza ilk ve tek olarak o geliyor :) Evde bu böreği sevmeyen veya hayır diyenimiz yoktur ;)

Osmancık böreğinin klasik böreklerden farkı bakır tepsi içinde ocağın üzerinde her üç yufkada bir üst alta gelecek şekilde çevirilerek ve sürekli aynı noktası pişmesin diye ocağın üzerinde tepsiyi sürekli kendi etrafında çevirerek pişiriyoruz. Çocukluğumdan bu yana annem yufka açıcı bense pişirici olmuşumdur :)).


Böreğin malzemeleri hamuru için; su, un, tuz. İç harcı içinse tercihinize göre ıspanak (biz içine yumurtada koyuyoruz), peynir, kıyma olabilir. Bunda son katta çökelek var, diğerleri ıspanaklı.

Osmancık böreğinin yapımını sizin için aşama aşama fotograflandırmaya çalıştım. Tabii bir yandan böreği pişirirken bir yandan fotograf çekmek veya eşimden bu konuda yardım istemek hiç kolay olmadı :)). Ve ilk aşamayı, yani annemin yufkaları açışınının fotografını çekmeyi unuttum :(. İlk olarak yufkalarımızı açıyoruz (iki kişi iseniz biriniz açarken diğeriniz aynı anada pişirebilirsiniz)

Daha sonra tepsimizi (sıcağı iyi tuttuğu için en güzel bakır tepside oluyor) ocağın üzerine koyuyoruz. Ocaklardan hepsini açmak zorunda değilsiniz. Çevirerek pişireceğimiz için bir yada iki ocağın altını açmamız yeterli oluyor. Tepsiye yerleştirdiğimiz yufkaların arasına iç harcımızı koyuyoruz.
3 yufkayı aralarına iç harç koyarak üst üste yerleştiriyoruz. Bir yandanda tepsiyi saat yönünde veya aksi yönde ara ara altı yanmayacak şekilde çevirmeye devam ediyoruz. 3. yufkayı yerleştirdikten sonra alt-üst çevireceğimiz için üzerine iç harç koymuyoruz ve sıvıyağ gezdiriyoruz.
3. yufkamızı yağladıktan sonra bizim "kesküç" dediğimiz yufka ekmekleri çevirmek için kullandığımız oklava uzunluğunda yassı bir tahtayı böreğin altına sokuyoruz.
Ve böreği kaldırıp çiğ tarafı alta gelecek şekilde alt-üst çeviriyoruz.
Böreğimizin pişmiş tarafı üste geliyor.
Daha sonra bir sonraki katımızın ilk yufkasını bunun üzerine seriyoruz ve arasına iç harçtan koyarak 3 yeni yufkayıda aynı şekilde yerleştiriyoruz. Bir yandan da ocağın üstündeki tepsiyi çevirerek böreği pişiriyoruz.
Az önce çevirdiğimiz çiğ taraf pişince böreğin altını üste çevirme işlemlerini tekrarlıyoruz. Bu işlemi yufkalarımız bitene kadar tekrarlıyoruz.
İlk birkaç kattan sonra börek kalınlaştığı için çevirme işlemi biraz zorlaşsa da katlar çoğaldıkca pişme işlemi daha güzel oluyor.
3 yufkada bir börek alt-üst çevrildiği için böreğin sadece altı ve üstü değil arak katlarıda kızarmış oluyor. Bu da lezzetini artırıyor :)
Afiyet olsun!

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Offff Minik kusum yaaa tam can evimden vurdun beni.Keske simdi olsa'da yesem.Anneciginin ve senin ellerine yuregine saglik canim
Sevgiler
Elif/Londra

Nurten dedi ki...

Elif'im senin geldiğinde varmıydı bu börekten??? Bir sonraki ziyaretinde inşallah birlikte yiyelim ;)

Damak Tadı dedi ki...

Çok değişik geldi bana bu börek..Ellerine sağlık canım..

Sevgiler..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Oyyy nefis bişi bu,harika görünüyor,misler gibi.eline sağlık canım.sevgilerimle...

~~oglusum ~~ dedi ki...

canım cook güzel göstermısssınız böregıı bende osamancıklı oldugumdan bılıyorum böregıı ayy ögle canım ıstedıkıı offf
anneme gıtmek lazım hehehe :)
süpersın :)))))))

Nurten dedi ki...

Teşekkür ederim Gül :) sende çok beceriklisin, bu kadar büyük tepside olmada küçük tepside (teflonda olabilir) deneyebilirsin ;)

--------
Neslihan teşekkürler :) zamanla sanal alem gelişse, bende yaptıklarımdan sizlere ikram edebilsem keşke :)))

--------
Sevgili hemşehrim güzel yorumun için teşekkürler :) Anneler olmasa işimiz zor :)))

Adsız dedi ki...

merhaba içine yumurta koyulması ilgimi çekti.tadını merak ettim doğrusu.bir börek ve yumurta sever olarak denemeyi çok isterim.
ellerine sağlık!

AskinAy dedi ki...

vallahi böregi bende cok sevenlerdenimdir ellerinize saglik olsun birde ispanaklisina bayilirim dogrusu,..

 
MySpace Backgrounds