23 Ocak 2008 Çarşamba

Pink Cake :) - Pembeli


Geçen cumartesi sabah sabah aklıma pasta yapmak düştü. Öğleden sonra derse gidicem, ne pandispanya hazır ne başka birşey ama yok düştü aklıma birkez... Yapmasam, yemesem çatlarım :)). Yemezsem çatlarım dedim ya, bunun anlamı pasta kremalı olacak :)). Kremalı pastanın tadı bir başka oluyor. Şeker hamuruyla görüntü olarak çok daha güzel ve kolay oluyor belki pastalar, ama kremalının lezzetini bulamıyorum ben.

Kahvaltıyı bile hazırlamadan hemen pandispanyayı yapıp atım fırına :). Öyle aceleyle hazırladım ki içine her zamankinde farklı olarak sıvı yağ bile koymuşum :))))). Aklım keke gitmiş olmalı :).

Malzemeler;

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ (normalde tarifte yok, ben yanlışlıkla koydum :))) )
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Pandispanyamı her zamanki gibi hazırladım. Önce yumurtanın beyazlarını ve şekeri krem haline gelene kadar çırptım. Daha sonra teker teker yumurtaların sarılarını ekleyip karıştırdım. Yanlışlıkla sıvı yağı ekledim. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekledim ve tahta spatul ile yumurtaları söndürmeden karıştırdım. Ve pişirdim.




Pastanın arası için antep fıstığı kullandım. Krema olarak gıda boyasıyla renklendirdiğim krem şantiyi kullandım. Pastamın üzerini franbuaz ve portakal ile süsledim.




Bazı noktalar istediğim gibi olmadı. Mesela frambuazların buzları erimeye başladıktan renkleri pastanın üzerine çıktı. Birde belki portakalların ortasındaki renk bozukluğu dikkatinizi çekmiştir. Meyvelerin rengi kararmasın diye üzerine jelatin ve şekeri su ile karıştırıp erittim ve ortadaki meyvelerin üzerine döktüm, ama jelatin donmasın diye sıcak döktüm ve krem şanti bozuldu :(. Bu konularda fikri olan var mı?


Neyse ki görüntü bozuklukları tadı etkilemiyor :).

17 Ocak 2008 Perşembe

ye#30 Dünya Mutfaklari / Özbek Pilavı


Etkinliğin logosunu ilk gördüğümde, içeriğini ilk kez okuduğumda ben neler yapabilirim diye düşündüm. Ve tek yapabileceğimin Özbek Pilavı olduğunu farketmem çok uzun sürmedi :))))).

Özbek Pilav'ını ilk kez annecim yapmıştı. Bir Özbek'ten öğrenmişti. Arada yapardı ve pilav sever bir aile olarak bizde pilavın bu halini büyük bir iştahla yerdik. Aslında niyetim bu tarifi annecimden alıp yapmaktı ama uzun bir süredir memlekette olunca bende birkaç hafta önce kurstaki yemek hocamızın yaptığı Özbek pilavını denedim. Yapım aşamaları annemin yaptığından biraz daha farklı ama sonuç bu uygulamada da gerçekten çok güzel oldu. Annem en alta etleri koyar, üzerine havucu ekler ve en üste de pirinci ekleyip pişirirdi.

Siz de benim gibi pilava hayır diyemeyenlerdenseniz hem tahmin edilenden kolay, hem de çok çok lezzetli olan bu tarifi kesinlikle denemelisiniz.

Malzemeler;

2 su bardağı pirinç
100 gr badem
Kuşbaşı et (buzluktan çıkardığım için tam olarak miktarını bilemiyorum ama yarım kilo kadardı sanırım)
3 orta boy havuç
1 büyük boy soğan
Karabiber, tuz

İlk olarak pirincimi yıykayıp tuzlu ılık suya ısladım. Pirincim ıslanırken etleri tencereye koydum ve suyunu bırakıp çekene kadar biraz sıvı yağla pişirdim. Daha sonra doğradığım soğanları ekledim, biraz kavrulunca da rendelenmiş havuçları ekledim. Tuzunu, karabiberini ve yarım bardak kadar sıcak suyu ekleyip pişirdim.

Bademlerin dışındaki kahve rengi kabukları çıkartabilmek için üzerine sıcak su koydum ve elimle dış kabukları kolayca soydum. Zeytin yağı ile bademleri güzelce kavurdum. Pirinci ve tuzu üzerine ekleyip kavurmaya devam ettim. Pirinçler tane tane olana kadar kavurdum ve sonra üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip pişirdim.

Son olarakta pilavımı ve havuçlu etimi birlikte servis yaptım. Sonra ne mi oldu? Abim, eşim ve ben bu lezzetli pilavı afiyetle yedik :))).

14 Ocak 2008 Pazartesi

Sobeee :)))


Eminecim sobelemiş beni, geçte olsa cevap veriyorum ;)...


BİR RENK OLSAYDIN
Bir renk olsaydım, hernekadar renkliliği sevsemde beyaz olmak isterdim... Saflık, temizlik ve huzur için...

BİR ÇİÇEK OLSAYDIN
Bir çiçek olsaydım, lale olmak isterdim... Çok özel bir çiçek :)

BİR YEMEK OLSAYDIN
Yemek olsaydım, tatlı olmak isterdim... kimse hayır diyemez :)))))

BİR KİTAP OLSAYDIN
Bir kitap olsaydım, roman olmak isterdim...

BİR MEVSİM OLSAYDIN
Bir mevsim olsaydım, sonbahar olmak isterdim... Aşk'ı anımsatır bana

BİR MEYVE OLSAYDIN
Bir meyve olsaydım, kivi olmak isterdim... İçimde çok farklı tatları barındırabilmek için :)

İNSAN YUZUNDE BİR ORGAN OLSAYDIN
Yüzde bir organ olsaydım, gözler olmak isterdim... Sözün bittiği yerde, en anlamlı şeyleri gözler söylediği için....


Bende canım arkadaşım Elif'i sobeliyorum. Sanırım ilk sobesi olacak :)

7 Ocak 2008 Pazartesi

Sünger Bob


Sünger Bob sever misiniz???? Ben bayılıyorum "kerata"ya :)))). Eşimle hafta sonu sabahları büyük bir keyifle seyrederiz. Sanırım içimizdeki çocuk hala aktif durumda :)))))). Durum böyle olunca en çok zevk alarak yaptığım pasta bu oldu desem yalan olmaz ;).

Bu sevimli pasta, kendisinden daha sevimli bir yakışıklı için yapıldı. Alper lise arkadaşım Melis'in yakışıklı oğlu. 2. yaş doğumgünü için Melis'cim benden pasta isteyince, bende memnuniyetle kabul ettim. Minik prens, doğum günün kutlu olsun... hayatın mutluk, başarı ve sağlıkla dolsun...

Pastamızın tarifine gelince....

Pandispanyayı bir gün önceden yaptım. Malzemeleri;

5 yumurta
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket hamur kabartma tozu
1 paket vanilya

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp, beyazlarını köpük köpük olana kadar çırptım. Daha sonra şekeri ekledim ve krema kıvamına gelen kadar çırptım. Daha sonra teker teker sarıları ekleyip tamamen karışana kadar çırpmaya devam ettim. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yumurtalara ekledim ve tahta spatul ile yavaşca karıştırarak pandispanya karışımını hazırladım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında dikdörtgen fırın tepsisinde pişirdim.


Ganaj;
100 gr bitter çikolata
100 gr çiğ krema

Çiğ kremanın içinde çikolatayı erittim. Ve bunu biraz soğuması için buzdolabına kaldırdım. bir yandandan hazır pasta kremamı sütle hazırladım. Dolaptan çıkardığım ganajı mikserle krema kıvamına gelene kadar çırptım.

Pandispanyayı ortadan ikiye kestim ve her parçayı bir kat olarak kullandım. Arasına pasta kreması, parça çikolatalar ve antep fıstığı koyarak pastamı hazırladım. Son olraka üzerini hazırladığım ganajla kapladım. Ve pastamı dolaba kaldırdım.


Dış kaplama için şeker hamurumu renklendirerek hazırladım. Veee pastamı Sünger Bob olacak şekilde süsledim :)))







 
MySpace Backgrounds