1 Aralık 2007 Cumartesi

Sofra bahane... muhabbet şahane....


Hani arkadaştan öte arkadaşlar vardır ya, mutluluğunu paylaştığında senin için sevinen, sıkıntını paylaştığında yükünü hafifleten..... Kübra benim için böyle bir arkadaş. Eşi ve yakışıklı oğlu Ali bir akşam misafirimiz oldular, evimizi şenlendirdiler... Çok çok güzel bir akşam geçirdik. Sofra bahane, muhabbet şahaneydi :)).

Sizlerle soframızı ve hazırladıklarımın tariflerini paylaşmak istiyorum. Misafirlerim için mercimek salatsı (portakal ağacından), fındık ezmeli kurabiye (mutfağımdaki lezzetlerden), ıslak kek (benim vazgeçilmez kalsiğim :) ), poğaça ve milföy börek hazırladım. Misafirlerimizde soframızı minik tartlarlar süsledirler :)).
Mercimek Salatası ; Bu salata tek kelimeyle süper ve çok çok kolay bir tarif. Bunu bizimle paylaştığı için portakal ağacına teşekkürü borç bilirim :))). O kadar sevdik ki bu salatayı, bir kaç gün sonra yine yaptım :). Tarife portakal ağacından ulaşabilirsiniz ;).


Fındık Ezmeli Kurabiye; Bu tarifin orjinali fıstık ezmeli ve canım arkadaşım Elif'e ait. Ben yanlışlıkla fıstık ezmesi yerine fındık ezmesi alınca, tarifte ufak bir değişiklik yaptım ve hiçte fena olmadı ;). Her ne kadar benimkiler kurabiye-bisküvi arası olsalarda, tadları harikaydı :))
Malzemeler :
215 gr.Tuzsuz Tereyağı ( Oda sıcaklığında )
70 gr. Fındık ezmesi ( 3 yemek kaşığı )
150 gr. Toz (kahverengi) şeker ( 2 Türk kahvesi fincanı)
1 yumurta
225 gr.Un ( 4.5 Türk kahvesi fincanı)
1/2 cay kaşığı karbonat
1 paket Vanilya
Tereyağı, fındık ezmesi ve kahverengi şekeri iyice karıştırın. Sonra yumurtayı yedirin ve ardından unu, karbonatı ve vanilyayı koyup karıştırın. Yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde parcalar alıp yuvarlayın ve yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Daha sonra çatalın ters kısmı ile artı şeklinde bastırarak şekillendirin.

Isıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 13-15 dk. pişirin.

Islak Kek; Klasikleşmiş, vazgeçemediğimiz, hemencecik yapıverdiğimiz ve yiyenlerin çok beğendiği tariflerimiz vardır. Islak kek benim için bunlardan birisi. Canım tatlı istediğinde kurtarıcımdır :)))). Çokta basit.

Malzemeler;
3 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpıyorum. Sıvı yağı ve sütü yavaş yavaş ekliyorum. Daha sonra kakaoyu ekleyip karıştırıyorum. Bu karışımdan 2 su bardağında fazlasını ayırıyorum ve kalan karışıma unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip karıştırıyorum. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum.

Fırından çıkar çıkmaz keki kesip yaırdığım sıvı karışımı güzelce karıştırdıktan sonra eşit oranda kekin üzerine döküyorum. Kek tüm karışımı çektikten sonra servis yapabilirsiniz :).

Poğaça; Bu tarif ne zamandır sizinle paylaşmak istediğim bir tarif. Poğaça pek beceremediğim bir tarifti taaa ki bununla tanışana kadar. Yumuşacık ve çok lezzetli oluyorlar. Dolapta saklayabileceğiniz tarfilerden...

Malzemeler;

1 su barağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı şeker
3,5 çay kaşığı tuz
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı içine)
Aldığı kadar un

Un dışındaki diğer malzemeleri karıştırıp mayayı iyice yumuşatıyoruz. Daha sonra ne çok cıvık ne de çok katı olmayacak kadar unu ekleyip hamurumuz hazırlıyoruz. 45-60 dk kadar mayalandıktan sonra poğaçalarımızı hazırlıyoruz. Ben bir bölümünü sade yaptım, bir bölümünüde eşimin ısrarı üzerine çökelekli yaptım. Poğaçaların üzerine yumurta sarımızı sürdükten sonra önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Milföy Börek; en son ve en zor (!) tarifimiz :)))). Markete gidiyorsunuz, bir paket milföy alıyorsunuz, kare milföyleri üçgen olacak şekilde ikiye kesip içlerine peynir koyup muska şeklinde kapatıyorsunuz. Üzerine yumurta sürüp pişiriyorsunuz :))))) çoook zor çok :)))

5 yorum:

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nurtencim arkadaşlığınız daim olsun. Hem açlışıp hem de böylesi sofralar kurduğun için tebrik ederim canım. Ama seni de böylesi özenle hazırlanmış sofralarda görmek isteriz :)))))

pelince dedi ki...

Sofra harika gözüküyor,afiyet olsun:)

Nurten dedi ki...

Esracım çok teşekkür ederim canım ;)

Pelincim sağol canım, seni arkadaş listeme ekliyorum hemen :)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ağzımın suları aktıııı :)) Gecenin yarısı ahh ahhh.
Bacım bunlar ne böyle yaaa:) Döktürmüşsün maşallah.
Bu arada mercimek salatasının olduğu linkteki incirli tatlıyıda tavsiye ederim muhteşemmm:)

bu arada yoksa sen de mi bizim okuldansınnnnnnnnnn

Nurten dedi ki...

Lulum teşekkürler :)

hangi okuldansın bilmiyorum ama Kübra'yı mı tanıyorsun?

 
MySpace Backgrounds