17 Ocak 2008 Perşembe

ye#30 Dünya Mutfaklari / Özbek Pilavı


Etkinliğin logosunu ilk gördüğümde, içeriğini ilk kez okuduğumda ben neler yapabilirim diye düşündüm. Ve tek yapabileceğimin Özbek Pilavı olduğunu farketmem çok uzun sürmedi :))))).

Özbek Pilav'ını ilk kez annecim yapmıştı. Bir Özbek'ten öğrenmişti. Arada yapardı ve pilav sever bir aile olarak bizde pilavın bu halini büyük bir iştahla yerdik. Aslında niyetim bu tarifi annecimden alıp yapmaktı ama uzun bir süredir memlekette olunca bende birkaç hafta önce kurstaki yemek hocamızın yaptığı Özbek pilavını denedim. Yapım aşamaları annemin yaptığından biraz daha farklı ama sonuç bu uygulamada da gerçekten çok güzel oldu. Annem en alta etleri koyar, üzerine havucu ekler ve en üste de pirinci ekleyip pişirirdi.

Siz de benim gibi pilava hayır diyemeyenlerdenseniz hem tahmin edilenden kolay, hem de çok çok lezzetli olan bu tarifi kesinlikle denemelisiniz.

Malzemeler;

2 su bardağı pirinç
100 gr badem
Kuşbaşı et (buzluktan çıkardığım için tam olarak miktarını bilemiyorum ama yarım kilo kadardı sanırım)
3 orta boy havuç
1 büyük boy soğan
Karabiber, tuz

İlk olarak pirincimi yıykayıp tuzlu ılık suya ısladım. Pirincim ıslanırken etleri tencereye koydum ve suyunu bırakıp çekene kadar biraz sıvı yağla pişirdim. Daha sonra doğradığım soğanları ekledim, biraz kavrulunca da rendelenmiş havuçları ekledim. Tuzunu, karabiberini ve yarım bardak kadar sıcak suyu ekleyip pişirdim.

Bademlerin dışındaki kahve rengi kabukları çıkartabilmek için üzerine sıcak su koydum ve elimle dış kabukları kolayca soydum. Zeytin yağı ile bademleri güzelce kavurdum. Pirinci ve tuzu üzerine ekleyip kavurmaya devam ettim. Pirinçler tane tane olana kadar kavurdum ve sonra üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip pişirdim.

Son olarakta pilavımı ve havuçlu etimi birlikte servis yaptım. Sonra ne mi oldu? Abim, eşim ve ben bu lezzetli pilavı afiyetle yedik :))).

8 yorum:

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim

ab-ı hayat dedi ki...

Pirinci bol olan bir memlekette yaşayıp,bir de benim gibi pilava hayır diyemeyen eşiniz ve kızınız varsa her türlü tarifi deniyorsunuz.


Ellerinize sağlık,nefis olmuş.Havuçlusunu denememiştim hiç,en kısa zamanda deneyeceğim.

sevgiler...

Nurten dedi ki...

Teşekkürler Nihancım :)

Ab-ı Hayat hemşehriyiz :) bende Çorum'luyum (Osmancık). Bizde pilavsız yemek olmuyor. Ayrıca güzel yorumların içinde teşekkürler :)

Feyza Fidan dedi ki...

Çok nefasetli olmuş bu pilavvv..Pilavı zaten çok severim ama bu çokk lezzetli görünüyor,
Ellerine sağlık

Sevgiler

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Canım ellerine sağlık,çok güzel görünüyor pilav. Şu pirinç nelere kadir, her türlü kılığa giriyo:))
Hayırlı pazarlar...

DÜDÜKLÜ TENCERE dedi ki...

Merhaba arkadaşım,ortak bir arkadaşın blogundaki yorum sayfasından yola çıkarak,blogunuza ulaştım. Tariflerinizi okudum, resimlerinizi inceledim. Şu anda da, ayrılıyorum. İzlenimlerim ise,mutfak sevginiz ve el beceriniz olağanüstü, sizi kutlarım. Ayrıca, blogunuz da çok güzel,ferah. Başarılar.

Nurten dedi ki...

Teşekkür ederim Feyza :)

Lulum sağolasın... sorma pirinç neye girse yakışıyor :) Memleketimin ürünü diye demiyorum :))). sanada hayırlı pazarlar :)

Klasik tatlar ne iyi etmişsinizde ziyaretime gelmişsiniz, bu sayede bende sizin güzel blogunuzu farketmiş oldum. Yorumlarınız için ayrıca çok teşekkür ederim :)

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Nurten,

Sizi Osmancık yazınızla keşfetmiş ve hemşehri olduğumuzu anlayınca sevinmiş ve hemen yorum bırakmıştım.

Ben de Kargı'lıyım,5 yıl öncesine kadar İstanbul'da yaşıyordum.Eşimin işi gereği şu an
Çorum'un farklı bir ilçesindeyiz.


sevgilerimi gönderiyorum...

 
MySpace Backgrounds