15 Eylül 2008 Pazartesi

Sulu Köfte ve Güllaç - İftar davetleri devam ediyor ;)


Ramazan boyunca eski birikmiş tariflerimi değilde iftar için yaptıklarımı paylaşmaya kararlıyım :)). Cuma akşamıda misafirlerim vardı. O gün öğleye kadar işte olduğum için iftara hazırlanmak için çok fazla vaktim yoktu. Hem hazırlaması vakit almayan hem de lezzetli birşeyler hazırlamak istedim.
Menümüz; tarhana çorbası, sulu köfte, pilav, salata, kızartma ve güllaçtı. Ben sizlerle sulu köftemi ve güllacımı paylaşmak istiyorum.

Güllacı ilk kez yaptım ve hazırlamak tahmin ettiğimden çok çok daha kolaymış ve kısa sürede hazır oluyormuş :)). Tam benlikti anlayacağınız ;).

12 adet güllaç için 2,5 litre süt ve 2,5 su bardağı şeker kullandım. Arasına da dövülmüş fındık kullandım. Sütü şekerle birlikte kaynayana kadar ısıttım. Derince bir kaba aldım. Güllaç yapraklarını şekerli süte batırarak tepsiye yerleştirmeye başladım. Güllaç yapraklarının yarısını kullandıktan sonra araya fındıkları koydum ve aynı şekilde kalan güllaç yapraklarınıda fındıkların üzerine yerleştirdim. Kalan sütüde üzerine döktüm ve üzerini dövülmüş antep fıstığı ve franbuaz ile süsledim.

Sulu köftenin tarifine gelince;

Malzemeler

Yarım kilo kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım kahve fincanı kadar pirinç
2-3 adet havuç
6-7 adet patates
Kimyon
Karabiber
Tuz
Un
Salça
İşe köftenin harcını hazırlamakla başladım. Soğanı rendeledim. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, yıykanmış pirinci, kimyonu, karabiberi ve tuzu birlikte güzelce yoğurdum. Ve fındıktan büyük, cevizden küçük parçalar alıp yuvarladım ve içine un koyduğum bir tepsiye aldım. Yaptığım köfteleri una buladım.

Daha sonra havuçları yarım ay şeklinde doğradım ve tencereye koyup rengi değişene kadar kavurdum ve salçayı ekledim. Daha sonra doğradığım patatesleride ekledim ve birazda birlikte karıştırdım. Suyu ekledim ve kaynamaya başlayıncada köfteleri ekledim. Tuz da ekleyip kısık ateşte pişirdim.

Afiyet olsun!

2 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Nurtenciğim, bayılırım sulu köfteye, oy oy ellerine sağlık harika görünüyor canım.güllaç da nefis olmuş,valla misafir bayram etsin menü süper:-))) iyi iftarlar canım .sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Nurten,
Güllaça özellikle bayıldım çok güzel görünüyor,ellerine sağlık:)

whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.

 
MySpace Backgrounds