22 Nisan 2009 Çarşamba

Ye#44 Yöresel Yemekler - Haşhaşlı Çörek

Herşeyden önce bu güzel konudan dolayı etkinliğin evsahibesi sevgili Mine'ye teşekkür etmek istiyorum. Yemek yapmayı seven tüm arkadaşlar için oldukca faydalı olabilecek bir konu seçmiş. Türk mutfağının ne kadar çeşitli ve lezzetli olduğunu eminim herkes biliyordur ama yörelere ait yemeklerin bir çoğunu bilemeyebiliyoruz. Zaman zaman farklı yörelerin yemeklerini tadıyorum ve her birini birbirinden güzel lezzetlere sahip...

Yöresel yemeklerimizin bir başka zenginliğide aynı yemeğin farklı yörelerde farklı yapılışları. Sadece bizim yöreye (Çorum - Osmancık) sahip olduğunu sandığım bir yemeği çok farklı bir yörenin tarifiyle denemekte ayrı bir güzellik oluyor :). Eski tariflerim arasındaki kaypak'ı sadece biz biliyoruz sanırdım ama Sivas, Çankırı gibi başka yörelerde de yapılırmış. Hatta Sivas'lı bir arkadaşımın evinde kaypak'ın Sivas vari uygulamasını yemekte nasip olmuştu :))

Haşhaşlı çörek eminim farklı yörelerde de yapılan bir çörek çeşididir. Ben bunu Osmancık - Çorum usulü olanını sizlerle paylaşmak istiyorum :). Aslında bunu yapmakta usta olan annemdir ama annem bu aralar abimin yanında olduğu için çöreği kuzenimle birlikte yaptık. Kuzenim diye demiyorum, diğer yemekleride çok güzel olur ;). Yapım aşamalarını elimden geldiğince fotograflandırmaya çalıştım. İnşallah anlaşılır olmuştur.


Malzemeler;

Hamuru için
Un
Tuz
Maya
Ilık su

Hamurunu ne çok katı ne de çok yumuşak olmayacak şekilde mayalıyoruz. Hamurun kıvamı için fırından aldığımız ekmek hamuru kıvamında diyebiliriz.

İç harcı
Haşhaş
Sıvıyağ

Haşhaş tane tane kum gibi olan bir çeşit bitki tohumudur. Biz bunu çörek vs. nin içinde kullanmadan önce biraz kavurduktan sonra dibek'in içinde döverek kullanıma hazırlarız. Şimdilerde kahve değirmeninde de bu işlem yapılabiliyor.

Yapımına gelince hamurumuz mayalandıktan sonra hamuru ne çok ince ne de çok kalın olmayacak şekilde elimizle açıyoruz. Daha sonra sıvıyağla karıştırdığımız haşhaşı çatığımızın hamurun üzerine iyice yayarak sürüyoruz.

Daha sonra hamurdan 10 cm kadar şeritler kesip bunları biryandan uzatıyoruz bir yandan da uçlarını zıt yönlere çevirerek büküyoruz. Annem bazen bu işlemi hamuru küçük parçalara ayırdıktan sonra açar ve yuvarlayıp bükme işlemini hamurun ortasından başlayarak yapar.
Hazırladığmız burmaların bazılarını yağlanmış tepsinin ortasında başlayıp yerleştirdik tepsiye. Birazınıda gül böreği yapar gibi şekillendirdik. Hazırladığımız börekleri pişmesi için fırına vermeden önce biraz da tepside bekledik mayalanması için. Börekler piştikten sonra fırından çıkarır çıkarmaz üzerine tereyağı sürdük.




Afiyet olsun!

11 yorum:

ipek dedi ki...

Çok güzel görünüyor, bayılırım.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

mımmm haşhaşlı çöreğe asla hayır diyemem!

ellerine sağlık canım benim:)

neseersoy dedi ki...

Tekrar merhaba,
annem haşhaşlı çörek yapar , ama bizimkinin şekli daha değişik ama sanırım tadı aynıdır. Özellikle bayramların vazgeçilmez tadı haşhaşlı çörek ve keşkek.
Sevgilerimle

pelince dedi ki...

Nurtencim şahane olmuş ,bu çörekler...Emek isteyen bir lezzet gerçekten... Ellerine sağlık....

Yöresel lezzetleri bende çok seviyorum,öğrenmiş oluyoruz böylece...

Güzel bir hafta sonu diliyorum....

Sevgiler..

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Nefisss nefisss ellerine sağlık.

sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyorlar, ellerinize saglik. Anneler gününüzü de kutluyorum. Sevgiler.

aleyna dedi ki...

selamlar.elinize sğlık. süper görünüyor.sevgilerimle.

mimaraşçı dedi ki...

bayatladı kizum çörekler:) değiştir ha punları artuk görtükçe de canim çeki zaten:)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

komşuu komşu huu,nerelerdesin yahu 2 aydır??

mutfakteyze dedi ki...

Ben de yapmıştım çok da güzel oluyor.. Ellerinize sağlık...

 
MySpace Backgrounds