Prefiterol
Dün yeni bir pasta daha yaptığım için, akşam oldukca yogundum. Bu yüzden sofra ile birlikte ekleyemediğim prefiterolü ve eklemeyi unuttuğum aşureyi birlikte eklemeye karar verdim :).
Aşuremin tarifini vermeyi çok isterdim ama hayatımda ilk kez aşure yaptım ve çıkan küçük aksilikleri yapım aşamasında düzelttiğim için elimde net bir tarif oluşmadı :(. Tadı oldukca güzeldi, sadece biraz koyu kıvamlı oldu. Yiyenlerde güzel not aldım. Sadece babam eksiklerimi düzeltmem için arayı açmadan 3-5 gün içinde tekrar aşure yapmamı istedi :))). Yanlış anlamayın bunda babamın daha sık aşure yemek istemesinin hiç bir etkisi yok (!) :))))). Tek niyet ben eksiklerimi düzelteyim :))))).
Aşureden prefiterole gelirsek.... Bu 3. kez prefiterol yapışımdı ama hiç birisinde detaylı resim çekmek nasip olmadı :(. Tüm yapım aşamalarını fotograflandırmak istemiştim ama her defasında aceleye geldi prefiterollerim. Arkadaşlardan gelen tarif istekleri karşısında en iyisi bunu tek resimle eklemek oldu. İnşallah bir sonraki yaptığımda daha çok fotograf çekerim :)
Tarifimiz;
Hamuru;
1 su bardağı su
100 gr margarin
1,5 su bardağı un
4 yumurta
Margarini ve suyu ocakta eritiyorsunuz. Unu ekliyorsunuz ve hızlıca karıştırıp 3 dk kavuruyorsunuz. Hamuru ocaktan alıp ılıyana kadar bekliyorsunuz.
Yumurtaları teker teker kırıp hamura iyice yediriyorsunuz. Sonra hamuru sıkma torbasına (buzdalıbı poşetinden biraz daha kalın poşetlerlede güzel sıkılıyor) alıp yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye beze şeklinde sıkıyorsunuz. Bu şekilde sıkınca bezelerin içinde krema sıkmak için boşluk oluşuyor.
150-170 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri penbeleşene kadar pişiriyorsunuz. Pişdikten sonran fırını kapatıp kapağını açmadan 10 dk bekliyorsunuz.
Fırından çıkan minik prefiterollerin altından parmakla hafif bastırınca krema sıkmak için delik açılıyor :)
Kreması
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1/2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı margarin
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
Margarin hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırıyorsunuz ve ocağın üstüne alıp karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyorsunuz. Margarini karıştırıp altını kapatıyorsunuz ve soğumaya bırakıyorsunuz.
1 paket krem şantiyi sütle çırparak hazırlıyorsunuz ve soğumuş kremaya karıştırıyorsunuz. Hazırladığın kremayı sıkma torbası veya şırınga yardımıyla prefiterollerin altından içlerine dolduruyorsunuz.
Çikolata Sosu
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
Tüm malzemeleri tencereye koyup iyice karıştırıyorsunuz ve ocağa koyup karıştırarak koyu kıvamlı bir şekilde pişiriyorsunuz. Çok pişerse su ekleyebilirsiniz. Son olarak servise hazırladığın prefiterollerin üzerine sosu döküyorsunuz.
Afiyet olsun :)
14 yorum:
Aşüreniz henüz yapım aşamasında, hakkında bir şey söyleyemem ama, Prefiterol'ünüz çok güzel. Hele, çikolata sos'una bayıldım, güzel tuttrurmuşsunuz. Elinize sağlık.
Nurten ellerine sağlık.Epeydir profiterol denemek istiyordum ama güvenilir bir tarif arıyordum.Hızır gibi yetiştin.En kendimde olduğum zamanda denerim inşallah.
Klasiktatlar çok teşekkür ederim :) Artık seneye tam aşure tarifide yazarım inşallah :)
********
Birgülcüm ilk fırsatta dene bence ;)
Allaah bu her iki tatliyida cok severim,keske simdi olsada yiyebilme sansina sahip olabilsem.Ama bundan yaklasik 19 gun once Profiterol'u bire bir tadina bakan biri olarak kesinlikle bu tarifi denemeniz gerek cunki muhtesem birsey.Nurteeeen ben gene istiyorum,Istanbul'a gelince benim icin yaparsin dimi? :-)
Ellerine saglik canim
Coook optum fistik :-)
Canııım sen gel ben sana neler yapmam ki :))). istemen yeterli biliyorsun :). bende seni öptüm şeker
İki uğruna ayılıp bayıldığım tarif bir arada:) İkisinide ham yaparım:)
Neyseki şuan annem mutfakta aşure yapıyor:))
Ellerine sağlık canım
ellerinize sağlıkk her ikiside harika görünüyorr ama çikolata canavarı olarak ben profiterolu görünce bittim yani :) enfess olmuşş emeğinize sağlıkk
Lulum prefiterolüde sen yaparsın, sonrası bayram olur :))). Sağol canım :)
---------
Yelizcim teşekkürler :)).
Nurtenimm, babana bayıldım valla, nasılda seni düşünmüş hihihihi..Eee tabi arayı açmaki elin unutmasın hihihihi...
Harika olmuş ikiside, hepinize özellikle babana afiyet şeker olsun..
Sevgiler...
Hem babam adına, hem de tarifler için teşekkür ederim :)))) öyledir benim babam :)))
Nurten'ciğim ne kadar güzel gözüküyor şuan profiterol gözüme bilemezsin:)) Tatlı krizindeyim şu ara,ellerine sağlık....
Kocaman öpüyorum..
Pelincim bak bana gelemedin neler kaçtı :( neyse inşallah bir sonraki buluşmada telafi ederiz ;)
bende seni öpüyorum
Nurtencim ,
ben gelince ne yaacaksın ?
Önden liste verebilir miyim ?
Canım ya hepsi harika ...SENDEN DERS ALACAĞIM :)
http://enesbilal.blogcu.com/
Ebrucum listeyi bekliyorum ;) hatta bir tanesi belli oldu bile :))))
Yorum Gönder