26 Ağustos 2007 Pazar

Memleket Ziyareti ve Köy Düğünü











Geçtiğimiz hafta 6 gün için memleket (Çorum - Osmancık) ziyareti yaptık eşimle. Dolu dolu geçen 6 gün oldu. Göz açıp kapayana kadar baktık ki iznimiz dolmuş, dönüş hazırlıkları başlamış....

Bu ziyarette yakın bir arkadaşımın köyde yapılan düğününe de katılmak nasip oldu. Düğün toplam 3 gün sürdü. Birinci gün akşam erkek tarafında "çemçerez gecesi" oldu, kına gecesi gibi birşey. O akşam gelinin saçlarına kına yakıldı. İkinci gün kız evinde yemek verildi ve düğün oldu. Aynı gün akşamda "kına gecesi" oldu. Üçüncü gün caminin bahçesinde dualarla damat giydirildi. Buna "damat donatma" diyorlar. Hemen akabinde yine yemek verildi. Daha sonra "horoza koşma" oldu. Bunda da gençler yalın ayak koşarak yarıştılar ve koşu yolunun sonunda tutlan horoza ilk dokunan horozu kazandı :)))). En ilginç tarafı buydu benim için. Bu adet nereden gelir, ilk nasıl ortaya çıkmış bilmiyorum ama en eglenceli ve heyecanlı bölüm olduğu kesin :))) . Bunun sonrasında ise gelin alma oldu. Bu düğünü görünce ne kadar kolay evlenmişim diye düşündüm :))))))).

Bizim oralarda düğünler yemekli olur, bakır kazanlarla yemekler pişer. İki gün herkeze yemek verilir. Menünün vazgeçilmezleri ise keşkek, helva ve pilavdır. Yemeklerin fotografları peşinde koştururken düğünün hiç fotoğrafını çekmemişim :).


Keşkek bir gece öncesinde pişirilir ve samanlığa gömülür (sanırım sabaha kadar sıcağıyla kalsın demlensin diye). Ertesi gün içine et atılır ve ezilir. Üzerine tereyağı eritilir.














Osmancık'a (Çorum) gidilirde leblebi almadan dönülür mü??? Bizde dönüş yolculuğumuza çıkarken leblebiciye uğradık. Leblebi deyip geçmeyin, tahmin edemeceğiniz kadar çok çeşidi var; tuzlu, baharatlı, şekerli, soyalı, acılı, sade, çıtır, çikolatalı, sütlü vs vs.... Leblebiciler rengarenk :). Yolunuz Osmancık'tan geçerse leblebi almadan geçmeyin ;)

Bunlar eşimin makinasından kareler....















3 yorum:

NiNo dedi ki...

harika kareler bayilirim koy dugunlerine kandiliniz muabarek olsun

Seda Durham dedi ki...

Nurten merhaba ;memleketiniz harika ,karelerde oyle.Cok guzel resimlemissin,ellerine saglik.

Nurten dedi ki...

Teşekkürler Nihan :)

Sedacım teşekkürler :)

 
MySpace Backgrounds