22 Mart 2008 Cumartesi

Krokanlı Pasta ve Doğumgünü Kutlaması

Bugün abiciğimin doğum günüydü. Kendi aramızda küçük bir doğumgünü kutlaması yaptık. Ailece güzel bir gün geçirdik.Canım abicim iyiki doğmuşsun ve iyiki benim abimsin....

Pasta olarak ne yapacağım uzuuuun süredir belliydi. Doğumgünü çocuğu (!) krokanlı pasta sevdiği için pastası krokanlı oldu. Hayatımda ilk kez krokan denedim, ilk denemede tutturdum desem yalan olur :))). Azar azar denedim ki beceremediklerimi farklı bir şekilde değerlendirebileyim ;). 3. de tutturdum ve ilk ikisini robotta inceltim yan kaplama ve ara kremasının için kullandım.
İki gündür yogun bir şekilde hazırlandığım için detaylı fotoğraf çekme fırsatı bulamadım, bu yüzden maalesef yapım aşamalrından sadece krokanı görebileceksiniz :((.

İlk önce bir akşam önceden pandispanyamı her zamanki tarifime göre yaptım. Çok klasik bir tarif ama ben çok seviyorum bunun tadını.

Malzemeler;
5 yumurta
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket hamur kabartma tozu
1 paket vanilya

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp, beyazlarını köpük köpük olana kadar çırptım. Daha sonra şekeri ekledim ve krema kıvamına gelen kadar çırptım. Daha sonra teker teker sarıları ekleyip tamamen karışana kadar çırpmaya devam ettim. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yumurtalara ekledim ve tahta spatul ile yavaşca karıştırarak pandispanya karışımını hazırladım. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirdim.

Krokan;
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı su
1 su bardağı fındık

Suyu ve şekeri karıştırıp ocağa koydum ve bal rengi alana kadar kaynattım. Daha sonra biraz küçülttüğüm fındıkları ekledim ve hemen altını kapatıp daha önceden yağladığım mermer tezgahıma soğuması için döküp düzleştirdim. Krokan ile ilgili detayları ve püf noktaları Elif'ciğimden ;)

Krema olarak pastacı kreması yaptım ve ilaveten içine bitter çikolata koydum. Tarifi Esra'dan aldım. Çikolatalı pasta düşündüğüm için içine kakao koyarım diye düşünmüştüm. Evde kakao bitmişti bende bitter çikolata koydum. İyiki bitmişsin kakao :)))))))))). Çok lezzetli oldu.

Krema;
500 gr. süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
2 çay kaşığı vanilya
75 gr bitter çikolata

Tüm malzemeleri pütürsüz olana kadar güzelce karıştırdım. Daha sonra puding kıvamına gelene kadar pişirdim. Ocaktan aldıktan sonra ara ara karıştırarak soğuttum. Kullanmadan öncede güzelce çırptım. Pastanın arasına koymadan önce biraz küçülttüğüm krokanlarla karıştırdım.

Pastanın bir araya getirilme aşaması ise arasına krokan karışımlı krema ve franbuaz koymak, dışını kremşanti ile kaplamak, yanlarını inceltilmiş krokanla kaplamak ve son olarakta parçalara ayırdığım krokanlarla en üstü kaplamaktan ibarettir :)))


Veee bu da soframız... Uzun uzun tariflerini başka bir zaman eklerim ama şimdi kısaca yapımlarını yazmak istiyorum :).

Vişne soslu tavuk gögsü;









Alta bildiğimiz klasik tavuk gögsü yaptım, üzerine de vişne suyu, nişasta ve pudra şekeri ile sos yaptım. Ekşi ve tatlı birarada güzel oluyor :)


Bunun tarifini yemek hocamızdan almıştım. İsmi farklı birşeydi ve unuttum :((. Haftaiçi öğrenince eklerim. İnce bulgur, nane, reyhan ve kekikten minik köftecikleri yapıp haşladıktan sonra kavrulmuş soğan ve salçanın içinde biraz karıştırdım. Üzerine tercihe göre sarımsaklı yogurt koyarak servis yapabilirsiniz ;).


Osmancık böreği;
Bizim yörenin vaz geçilmezi :))). Süper ötesi bir börek... Yufkalar elde açılıyor, bakır tepside ocağın üzerinde, üç yufkada bir çevirilerek pişiriliyor. Bunun tarifini aşama aşama fotograflandırarak yayınlamak istiyorum. Gerçektende farklı ve lezzetli bir börek. Bu kez yakından fotografını çekmemişiz ama daha öncelerden bir fotograf ekliyorum yakından görmek isteyenler için.

Bunun daha öncede yapmıştım, beğenildi tekrar yaptım :)))))) Toplam hazırlanma süresi yarım saat bile değil. Hemencecik oluveriyor...




5 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Nurtencim, nasıl nefasetli bir sofra olmuş, valla bayıldım..Hepsi ayrı ayrı lezzetliiii..Hele pasta enfess, bayılırım krokanlı pastalara, abiciğinin doğum günü kutlu olsun..Seninde ellerine sağlık canımcım,
Kucak dolusu sevgiler...

Nurten dedi ki...

Feyzacım çok teşekkür ederim :) canım kocaman bir dilin krokanlı pasta ikram ediyorum sana :))

Sevgiler...
Nurten

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Nurten,

Ellerine sağlık,hefis görünüyor bütün lezzetler.Pastaya bayıldım...



sevgiler....

Adsız dedi ki...

selamm ellerinize sağlıkk bütün hepsi birbirinden güzelll pasta süper olmuşş emeklerinize sağlık güzel gecelerr yüzünden tebessümün hiç eksilmediği tüm dileklerinin gerçek olduğu mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle sevgilerr

Nurten dedi ki...

Sevgili hemşehrim çok teşekkür ederim :)

*******

Yemek güncesi çok teşekkürler :)))

 
MySpace Backgrounds