1 Nisan 2007 Pazar

Kaypak (Yöresel bir tat)

Bu akşam annem kaypak yapıyorum deyince dersten sonra soluğu annemlerde aldık :)). Kaypak bizim yöreye (Çorum, Osmancık) ait bir çeşit mantı. Bilinen mantıdan farkı, içine çökelekle koyuluyor, kareler normal matıdan biraz daha büyük kesiliyor ve bohça şeklinde değilde muska şeklinde kapatılıyor, son olarakta üstüne sadece tereyağı eritiyoruz.

Annem kaypakta uzmanlaştığı için ölçü kullanmıyor ama ben ısrarlar ölçü istedim :))) o da bana hamurunu pratik olarak anlattı.

Hamur;
4 yumurta
3 su bardağı kadar su
Aldığı kadar un
Ve tuz




Yapımına gelince hamur hazırlandıktan sonra yufkalar böreklik yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açılıyor. Daha sonra yufka ortalama 4-5 cm lik karelere bölünüyor ve üzerlerine çökelek (peynirde olabilir) koyuluyor ve muska şeklinde kenarlarında yapıştırılıyor.

Kaynayan suya atılıp pişirildikten sonra süzgece alınıp suyu tamamen süzülüyor. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine hafif kızartılmış tereyağı gezdiriliyor. Sıcak olarak servis yapılıyor.

Afiyet olsun :)

3 yorum:

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

Merhaba ben samsunluyum ve biz kaypak diye böyle kesilmiş bir çorbaya diyoruz üçgen veya kare kesilmiş ama siz kalın açıp içini dolduruosnz galiba biz içiniz dldurmuoz ve daha küçük kesiyoruz bende bugün blogumda nasıl kaypak kesildiğini anlattım :)

Samsuna arabamızla giderken çorumdan geçip leblebi alırdık piknik yapardık incirlerini yerdik memleketinizin :) böğürtlenelrini yerdik.

Güzel yerler

Nurten dedi ki...

Merhaba Ayşe bende Samsun'da okudum :) hatta ara ara geliyorumda, çok sevdiğim bir yer Samsun :).

Sanırım kaypak çok yörede var. Bizimkide çok kalın değildir. Resimlerde öyle görünüyor galiba ama çorbalık kestiğimizle aynı kalınlıkta oluyor nerdeyse. Sadesini hiç yemedim ama güzel olduğundan eminim :) bloguna uğrayıp bakayım nasıl yaptığınıza, denerim sizin tarifide :) Severim farklı yörelerin yemeklerini. Çankırı'da ve Sivas'ta da yapıldığını duymuştum. Hatta Sivaslı bir arkadaşın annesinin yaptığını yemiştimde :) Onlarda yogurtlu yapmışlardı.

Ben İstanbul'da yaşıyorum ama her yaz gideriz Osmancık'a. Sineklerimiz çoktur ama güzeldir memleketim :).

neseersoy dedi ki...

Merhaba ,
Bende Merzifon'luyum ve küçükken yazları Merzifon'a giderdik ve orada yapılırdı hatırlıyorum.
Sevgilerimle

 
MySpace Backgrounds