22 Mart 2007 Perşembe

Elmalı Turta

Ve son tarif Elmalı turta. Bunun tarifinide yemekcini nden aldım. Biz çok beğendik ve keyifle yedik :)).






Hamur Malzemeleri;

1 paket yumuşak margarin
1,5 su bardağı şeker
3 adet yumurta
2 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Harç Malzemeleri;

4 - 5 adet elma
1,5 su bardağı şeker
Ceviz
Tarçın
Pudra şekeri

Önce elmaları soyup rendeliyoruz ve ceviz ve şekerle suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Orjinal tarifte harç için vişne var ama benim pastada vişneli olduğu için turta için kullanmadım.

Harç soğurken hamur için gerekli tüm malzemeleri karıştırıp hamurumuzu hazırlıyoruz ve bunun 1/3 nü ayırıyorsunuz. Orjinalde hamurum 1/3 ü dondurucuya atılıyor en üste rendelemek için ama ben üstü kafes gibi olsun diye ayırdığım hamurla üstünü süsledim.

Hamuru elimizle tepsimize yerleştiriyoruz ve üstüne harcımızı döküyoruz. Daha sonra ayırdığımız hamurdan ince şeritler yapıp en üstü minik karelere bölüyoruz ve fırına veriyoruz. Piştikten sonrada üstüne pudra şekeri serpiştiriyoruz.
:))




Havuçlu Patates Salatası

Üçüncü tarifi... Sanırım bunu bilmeyen yoktur ama kısaca yazmak istedim :).
Patatesleri haşladım, havuçları rendeleyip sıvı yağda kavurdum. Patatesleri ezdim ve içine baharat (nanen, kekik, karabiber, kırmızı biber) ve tuz ekledim. Kek kalıbıyla şekil verdim salataya. Son olarakta kalıptan çıkardıktan sonra üstüne sarımsaklı yoğurt döktüm ve nane ve biberle süsledim.

Hindistan Cevizli Kurabiye

Eveeet bu da doğum gününden ikinci tarif :). Hindistan cevizli kurabiye daha öncede yemiştim ve çok beğenmiştim ama hiç denememiştim. Bu tarifide sürekli ziyaret edip tariflerinden istifade ettiğim ve çok da beğendiğim www.yemekcini.com da görünce yapmaya karar verdim.






Malzemeler

1 paket margarin (oda sıcaklığında)
2 çay bardağı pudra şekeri
1,5 çay bardağı hindistan cevizi
1 yumurta sarısı (beyazını üzerine kullanıyoruz)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için hindistan cevizi



Kurabiyelerin üstü için kullanacağımız hindistan cevizi ve yumurtanın beyazı dışında tüm malzemeleri karıştırıyoruz ve hamurumuzu hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp bunları önce yumurtanın akına daha sonra da hindistan cevizine bulayıp yağlanmış tepsimize (ben yağlı kağıt kullandım) dizip pişiriyoruz. Veee afiyetler yiyoruz :)
Not: Kurabiyeleri tepsiye yandaki resim kadar sık koymamanız tavsiye edilir, kabarınca birbirlerine değiyorlar ve şekilleri bozuluyor. Tecrübe ile sabittir :)))))

Abimin Doğum Günü Pastası

Bu akşam abimin doğum günün kutladık. Aslında annemle planımız süpriz yapmaktı, ama abim bugün bana uğrayıp beni pasta yaparken bulunca süpriz biraz erken oldu :)). Yinede akşam güzel bir doğum günü kutlaması oldu :).

Abim için dört farklı şey yaptım. Bir tanesi elbette doğum günlerinin vazgeçilmezi pasta!! Tariflere ilk onunla başlamak istiyorum.


Pastanın hazırlıklarına birkaç gün önceden üst süslemelerini yaparak başladım. Yoksa bir günün içinde benim gibi bir acemi için pastayı tamamlamak mümkün olmayacaktı.











Bu sabah ise işe pandispanyayı hazırlamakla başladım. Yine sevgili Esra nın pandispanya tarifini yaptım ve sonuç gerçekten güzeldi. Çok lezzetli oluyor.

Pandispanya Mazemeler;

5 yumurta
1 su bardağı+1 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı+1 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

Önce yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıyorsunuz ve beyazları tamamen köpürüp kıvamlı bir hal alana kadar çırpıyorsunuz. Daha sonra şekeri ve vanilyayı ekliyorsunuz. Bunları güzelce çırptıktan sonra yumurtanın sarılarını ekliyorsunuz ve karıştırıyorsunuz. Son olarak un ve kabartma tozunuda ekleyip yumurtaların köpüklerin sönmemesine dikkat ederek yavaşca karıştırıyorsunuz. Tepsinizi alüminyum folyo ile kaplıyorsunuz ve harcı tepsiye boşaltıp 175 derecede ısıtılmış fırına veriyorsunuz. Neden tepsiyi folyo ile kapladığımızı çıkarırken çooook kolay olduğunu görünce anladım :))) . Detaylar için teşekkürler Esracım :).

Krema tarifini yine Esra'nın blogu http://acemisef.blogspot.com/ dan aldım. Kolay ve güzel bir tarif.

Krema mazemeleri;

2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1/2 paket şekerli vanilin
1 paket toz krem şanti
Yumurtaların sarılarını, unu, şekeri, bir bardak sütü ve vanilyayı bir tencerede karıştırarak pişiriyorsunuz. Bunu ılımaya bırakırken bir bardak sütle krem şantiyi hazırlayıp buzdolabına atıyorsunuz. Krema ılıdıktan sonra krem şantiyle ikisini çırpıyorsunuz vee kremanız hazır.


Benim pastam büyük olduğu için ben yukarıda verdiğim tüm ölçülerin iki katını yaptım. Pandispanyayı iki tane pişirdim ve bunlarıda ortadan ikiye böldüm. Toplam 4 kat oldu. Bunları sütle ıslayarak kullandım. Birinci kata muz, ikinci kata kivi ve üçüncü kata vişne koydum.



Pastamın içini hazırladıktan sonrada daha önceden hazırladığım şeker hamuru çiçeklerle pastayı süsledim.
Akşamda ailecek afiyetle yedik pastamızı :)))

19 Mart 2007 Pazartesi

Kazayağı Böreği

6 Mart doğum günümdü ve öğrencilerim bana süpriz doğun günü partisi yapmışlardı. Ne kadar mutlu olduğumu tahmin edersiniz . Benim için hazırladıkları menüde Kazayağı ( mancarlı ) böreği de vardı. Çok çok lezzetliydi ve ben de bu etkinlik için tarifini aldım öğrencim Figen'den. Sağolsun kırmadı beni . Aslen Arnavut olan Figen yıllardır Şile'de yaşadığı için bu böreğin hamuru Arnavut ve içindeki ot da Şile usulü. Böreğin ismine ne yazacağım konusunda teredütte kaldım. Bu otun ismi Kazayağı ama böreğe girdikten sonra böreğin adı mancarlı börek oluyormuş .



Tarife gelice;

Hamuru;
7 su bardağı un
1/5 çay bardağı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz

İç harcı;
Yarım kilo kazayağı
3 baş büyük soğan
Tuz
Yağ


Hamuru için gerekli tüm malzemeler su ile birlikte yoğurulur ve yarım saat dinlenmesi için bırakılır.

Kazayağı doğranır, soğan ince ince doğranır ve böreğin içi için gerekli tüm malzemeler birlikte harmanlanır.

Dinlendirilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınır ve toplam 24 beze hazırlanır. Bezelerin arasına sıvı yağ sürülerek 12 şerli iki grup halinde hamur açılır (en üstteki bezeler yağlanmaz). 12 li gruplardan birisi yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine hazırladığımız harç koyulur ve sonra diğer 12 grup hamur bunun üzerine koyulur. Böreği üstü sıvı yağla yağlanır ve fırın 250-260 derece önceden ısıtılmış fırına verilir. Börek fırından çıktıktan sonra üstüne bir su bardağı su dökülür ve üstü kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun

16 Mart 2007 Cuma

İrmik Helvası

Geçen gün tatlı krizim tuttu ve ne yapsam diye düşünürken hayatımda ilk kez irmik helvası yapmaya karar verdim :) İlk denememe rağmen fena da olmadı. En azından krizimi sona erdirebildi



Tarifini eminim bilenler ve benden güzel yapanlar çoktur ama ben yinede nasıl yaptığımı yazayım;

Malzemeler;
2 su bardağı irmik
1 su bardağı ceviz (sanırım orjinali fıstık ama ben cevizli yaptım)
1 paket margarin

Şerbeti;
2 su bardağı su
2 su bardağı süt
3 su bardağı şeker

İlk önce şerbeti hazırldım ve ılımaya bıraktım. Daha sonra margarini eritip irmiği ve cevizleri renkleri hafif kızarıncaya kadar kavurdum. Sonra ılık şerbeti yavaş yavaş kavurduğum irmiğe ekledim ve suyunu çekene kadar karıştırdım. Sonra tencereyi bir bezle sarıp demlenmesi için bıraktım. Daha sonrada servis yaptım ve afiyetle yedik

9 Mart 2007 Cuma

Patates Böreği


Patates böreğini bir patates canavarı olarak kendim için yaptım . Tarifini http://www.yemekkokusu.com/ da gördüm ve hemen yaptım. Tahminimden daha güzel oldu. Çok pratik . Ansızın gelen misafir içinde hemencecik hazırlanabilecek bir tarif. Tavsiye ederim denemek isteyenlere .

Tarife gelice;

Malzemeler
4 orta boy patates
1 kuru soğan
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 kabartma tozu
tuz, kekik, kara biber, kırmızı biber (ve istediğiniz baharat çeşitleri )

Yapılışı
Bütün malzemeleri doğrayarak hepsini çiğden ve aynı kapta olmak üzere;
Patatesleri soyup. küp küp doğruyoruz, soğanı da ufak ufak doğruyor ve patateslerin üzerine ekliyoruz.
Diğer malzemeleride ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
Yağlanmış tepsite döküp. önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü altı kızarana kara pişiriyoruz.
Sıcakkten servis yapıyoruz

Afiyet olsun

Yıldız Pasta


Tüm gün uğraşmamın sonucunda pastamı tamamladım

Pastanın içeriğine gelince sevgili arkadaşım Esranın pandispanya ve krema tarifini kullandım
http://acemisef.blogspot.com/ .

Evde şeker hamuru ve malzemeside olmadığı için nişasta, puda şekeri ve gıda boyasından basit birşeyler hazırladım süslemek için. Tarifini
http://hasirsepet.blogspot.com/2005/03/pasta-ssleme.html den aldım. Bu hamurla çalışması şeker hamurundan daha zor oldu ve tadı hoş değil ama işimi gördü

Çiçek Pasta...



Bu pastayı çok becerikli ve sevdiğim arkadaşım Esra ile yaptım ve çok sevdiğim başka arkadaşlarımla da yedim . Şeker hamurunu Esra hazırladı ama bende bu günlerde kendim şeker hamuru hazırlama niyetindeyim. Başardığım an tarifini yazarım. Şeker hamurunu hazırladıktan sonra gıda boyaları ile renklendirdik ve süsledik.

Kekine gelince; hazır pandispanya , vişne ve hazır krem şantiden oluşuyor. Yazdan dondurucuya attığım vişneler vardı. Çekirdeklerini çıkarırken epey suyu çıktı, bu vişne suyuna biraz purda şekeri ekledik ve bununla keki ıslattık. Sonra keke krem şanti sürdük, içine vişneleri koyduk ve tekrar krem şanti koyarak keki kapattık. Son olarakta şeker hamuruyla süslemeleri yaptık.

Kısır


Her ne kadar arkadaşım Ayşe "kısır böyle olmaz" dese de, ben buna kısır diyorum çünkü benim yapabildiğim tek kısır bu . Aslında tadı hiçte fena olmuyor. Yiyenlerinde beğendiğini düşünüyorum çünkü hiç artmıyor

Bunu arkadaşlarla aylık yaptığımız gün için yaptım. Başka şeylerde vardı ama ilk olarak bunu eklemek istedim.

Tarifine gelince.... ölçülü değilde pratik yazıcam, çünkü ben bunu hiç ölçüyle yapmadım

İlk önce iki orta boy soğanı ince ince doğrayıp bol yağda kavuruyorum. Sonra içine hem domates salçası hemde biber salçası koyuyorum. Ve ıslak bulguru ekliyorum. Bulgur çok sulu değilde hafif sulu oluyor. Tuzda ekleyip bunları karıştırıyorum ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmesi için güzelce sarıyorum bir bezle.

Bu arada yeşillikleri (yeşil soğan, kıvırcık, maydanoz, dere otu) doğrayıp hazırlıyorum. Bu defa farklılık olması için içine biraz da kırmızı lahana doğradım, fena da olmadı .

Bulgur demlenip yumuşadıktan sonra baharatlarını ekliyorum, yeşilliklerini ekliyorum veee servise hazırlıyorum

 
MySpace Backgrounds